Για πρώτη φορά μετά τον ΒΠΠ φαίνεται πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη περνάνε μια πολύ σοβαρή κρίση καθώς ετοιμάζονται δασμοί πολλών δισεκατομμυρίων και από τις δύο πλευρές
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προσχέδιο λίστας με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας περίπου 22,6 δισ. δολαρίων στις 17 Απριλίου, δείχνουν αναφορές που επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματουχους.
Η λίστα, σύμφωνα με τις αναφορές, θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αίτηση στον ΠΟΕ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του ΠΟΕ για 12 δισ. δολάρια μέτρων σε αντίποινα. Ο ΠΟΕ αναμένεται να αποφασίσει για το ζήτημα όχι πριν τον Μάρτιο του 2020. Προς το παρόν ο Οργανισμός εξετάζει την αντίστοιχη υπόθεση των ΗΠΑ κατά της ΕΕ η οποία δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2019.
Η αναφορά έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές έως 11 δισ. δολάρια σε απάντησε με το συμπέρασμα του ΠΟΕ ότι η Ένωση επιδότησε τον αεροπορικό της γίγαντα παραβιάζοντας τους υπάρχοντες κανονισμούς.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ πρόσφατα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
«Ήταν εποικοδομητική και ειλικρινής αλλά επίσης δύσκολη και έντονη» δήλωσε σχολιάζοντας τη συνάντηση.
Η διένεξη Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για τις επιδοτήσεις στην Airbus, αντιπάλου της αμερικανικής Boeing, πάει πίσω στο 2004 όταν οι ΗΠΑ προσέφυγαν πρώτη φορά στον ΠΟΕ.
Το 2011 ο ΠΟΕ ισχυρίστηκε ότι η Airbus έλαβε 18 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις από την ΕΕ το διάστημα από το 1968 έως το 2006. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προκάλεσαν μείωση πωλήσεων στην Boeing και οδήγησαν στην απώλεια μεριδίου αγοράς σε χώρες παγκοσμίως.
Από την πλευρά της η ΕΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρέχουν στην Boeing άδικη στήριξη, συμπεριλαμβανομένου και προγράμματος φορολογίας και έχουν θέσει το θέμα στον ΠΟΕ. Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον παρείχαν επιδοτήσεις στην Boeing ύψους 5 δισ. δολαρίων το διάστημα από το 1989 έως το 2006.
Η νέα κλιμάκωση στην αντιδικία προέκυψε για έκθεση του ΠΟΕ που εκδόθηκε το 2018 και αναφέρει ότι η Ένωση είχε παράσχει παράνομες επιδοτήσεις στην εταιρεία Airbus που προκάλεσε «δυσμενείς επιπτώσεις» στην αμερικανική Boeing.
Η νέα εξέλιξη κλιμάκωσε την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, εκκινώντας έναν καυγά για τους δασμούς. Ξέσπασε πέρσι όταν ο Τραμπ επέβαλε υψηλότερη φορολόγηση σε εισαγωγές σε ατσάλι και αλουμίνιο. Η Ευρώπη απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, τον Ιούλιο η ΕΕ και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ανακωχή καθώς ο Τραμπ δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά οχήματα.
Η Κομισιόν πλέον ετοιμάζεται για σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, με σκοπό να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις. Παρά την επιμονή της Γαλλίας, έχει λάβει «πράσινο φως» από αντιπροσώπους των χωρών — μελών να συζητήσει τη μείωση των δασμών για βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο, οι εντολές που είχαν αρχικά παρουσιαστεί τον Ιανουάριο πλέον χρειάζονται έγκριση από τους υπουργούς των χωρών.
Πηγή: Sputnik