Brexit: Τι είναι η κρίση ηγεσίας και ποια είναι η διαδικασία της πρότασης μοφμής – ΒΙΝΤΕΟ

 Αντιμέτωπη με μια κρίση ηγεσίας βρίσκεται η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία θα αντιμετωπίσει μια πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας της του Συντηρητικού κόμματος και της Κυβέρνησης,σήμερα στις 18:00 ώρα Αγγλίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση μομφής είναι καθαρά μια εσωκομματική διαδικασία, καθώς οι βουλευτές του κόμματος της δεν πιστεύουν πλέον πως είναι η κατάλληλη για να ηγηθεί του κόμματος και της χώρας.

Ποια είναι η διαδικασία για την πρόταση μοφμής

Κάθε κόμμα έχει τους δικούς του κανόνες για την επιλογή ενός ηγέτη. Σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός των Συντηρητικών, υπάρχουν δύο τρόποι για να ξεκινήσει μια κρίση ηγεσίας.

Ο πρώτος είναι σε περίπτωση που ο ηγέτης του κόμματος παραιτηθεί, όπως έγινε και με τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο δεύτερος τρόπος απαιτεί την συγκέντρωση του επιστολών από το 15% των συντηρητικών βουλευτών στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον ηγέτη του κόμματος.

Οι επιστολές αυτές πρέπει να αποσταλούν στον πρόεδρο της επιτροπής του 1922, η οποία απαρτίζεται από όλους τους συντηρητικούς βουλευτές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του 1922 – ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής Graham Brady – δεν αποκαλύπτει πόσες επιστολές έλαβε μέχρις ότου φθάσει το όριο του 15%, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν 48 επιστολές.

Όταν συγκεντρωθούν και οι 48 επιστολές ξεκινά άμεσα ψηφοφορία από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η οποία θα κρίνει την παραμονή του αρχηγού ή όχι.

Η ψηφοφορία αυτή είναι μυστική. Αν ο αρχηγός κερδίσει την ψηφοφορία για έναν ολόκληρο χρόνο δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη εσωκομματική πρόταση μομφής κατά του προσώπου του.

Σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και εφόσον κατέχει και το αξίωμα του Πρωθυπουργού, παραιτείται και από αυτό.

Στη συνέχεια, ξεκινούν άμεσα διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος και, στην προκειμένη περίπτωση, νέου πρωθυπουργού.

Πως γίνεται η εκλογή του νέου ηγέτη

Η επιτροπή του 1922 ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές των Συντηρητικών επιλέγουν δύο υποψηφίους για την αρχηγεία, οι οποίοι ψηφίζονται από τα μέλη του κόμματος που καλούνται να επιλέξουν την νέα ηγεσία.

Αν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι, η κοινοβουλευτική ομάδα πραγματοποιεί διαδοχικές ψηφοφορίες, αποκλείοντας κάθε φορά όποιον υποψήφιο έχει τις λιγότερες ψήφους, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι.

Τότε, τα μέλη του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν τον νικητή. Οι δύο υποψήφιοι συμμετέχουν σε debates, ώστε να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και την υποψηφιότητα τους στα μέλη του κόμματος πριν από την τελική ψηφοφορίας.

Εάν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, το πρόσωπο αυτό γίνεται αρχηγός χωρίς να χρειάζεται η ψήφος των μελών.

Αν δεν υπάρχουν γενικές εκλογές, ο νικητής οποιασδήποτε κρίσης ηγεσίας των συντηρητικών γίνεται και πρωθυπουργός.

Πηγή BBC, φωτογραφία αρχείου Reuters