Η Τερέζα Μέι ήθελε να περάσει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός που οδήγησε τη Βρετανία στο Brexit. Αυτό πλέον ίσως και να είναι απίθανο. Το σίγουρο είναι πως θα μείνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά ως η πρωθυπουργός που υπέστη την πιο βαριά ήττα στη Βουλή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Το σχέδιο της Μέι, η συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, καταψηφίστηκε με 230 διαφορά. 432 βουλευτές καταψήφισαν την πρότασή της ενώ μόλις 202 τάχθηκαν υπέρ. Και σαν να μην έφτανε η πιο βαριά ήττα της πρωθυπουργού στη Βουλή από το 1924 (!), η Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Σε αυτή, πάντως, η Τερέζα Μέι θα έχει τη στήριξη των βουλευτών που της γύρισαν την πλάτη στην ψηφοφορία για το σχέδιο εξόδου από την Ε.Ε. Και θα την έχει όχι γιατί ξαφνικά θέλουν οι ίδιοι οι βουλευτές της να τη στηρίξουν, αλλά γιατί οι Τόρις (το κόμμα των Συντηρητικών) δεν θέλουν να πάει η Βρετανία σε εκλογές, ρισκάροντας να αναλάβουν την κυβέρνηση οι Εργατικοί. Το ενδεχόμενο δε να παραιτηθεί η Μέι μοιάζει απίθανο.
Η Βρετανία βρίσκεται ξανά σε αχαρτογράφητα νερά σε ό,τι αφορά στο Brexit. Τώρα, μετά τη δραματική ψηφοφορία της Τρίτης (15.01.2019) υπάρχουν βουλευτές που ετοιμάζουν πρόταση να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή προβλέπεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Ένα άρθρο που ενεργοποιήθηκε γιατί το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 “έβγαλε” Brexit.
Υπουργοί της κυβέρνησης Μέι είχαν τις τελευταίες ώρες τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής μεγάλων εταιριών. Πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτές αποκάλυψε ότι πλέον Βρετανοί βουλευτές ετοιμάζουν πρόταση για καθυστέρηση της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Κορυφαίοι υπουργοί και επιχειρηματίες, μετά την πανωλεθρία της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, συζήτησαν το ενδεχόμενο το Brexit, που θεωρητικά πρέπει να γίνει στις 29 Μαρτίου, να αναβληθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».
Να σταματήσει η διαδικασία για το Brexit ζήτησε ξανά η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, υπέρμαχος της παραμονής της Ε.Ε. Η Τερέζα Μέι πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία και να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα, δήλωσε η Στέρτζον.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Η ώρα να σταματήσουμε το ρολόι του Άρθρου 50 είναι τώρα (…). Πρέπει να κατατεθεί σχέδιο νόμου ώστε για το ζήτημα αυτό να εκφραστεί ξανά το εκλογικό σώμα», τόνισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας στο BBC.
Όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει στις 29η Μαρτίου. «Μετά την εμφατική απόρριψη της συμφωνίας, το να γίνουν μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει», προεξόφλησαν οικονομολόγοι της Citi.
«Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian, φωτογραφία REUTERS