BND: «Η Ρωσία θα μπορεί να επιτεθεί στο NATO μέχρι το 2030 – Είμαστε σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα»

REUTERS/Sergey Pivovarov

Η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στο NATO έως το 2030, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τις προσπάθειές της για να διαταράσσει την στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν οι δυτικοί σύμμαχοι στην Ουκρανία, με δολιοφθορές και επιχειρήσεις σαμποτάζ, προειδοποίησαν οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), Μπρούνο Καλ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι είμαστε σε άμεση και απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία» κατά την διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο μακροπρόθεσμος στόχος του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν είναι να αποδυναμώσει την Δύση και η στρατιωτική σύγκρουση με το NATO αποτελεί πλέον επιλογή για την Ρωσία».

Ο υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ακόμα πως «ως προς το στρατιωτικό προσωπικό και τους εξοπλισμούς, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πιθανότατα σε θέση να επιτεθούν εναντίον του NATO το αργότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2030».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τόμας Χάλντενγουανγκ αποκάλυψε διάφορες υποθέσεις και απόπειρες δολιοφθοράς από Ρώσους πράκτορες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πακέτο με εκρηκτικά που παραλίγο να εκφορτωθεί σε αεροπλάνο της DHL.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα περιστατικά με εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις υποθέσεις κατασκοπείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις, που είχαν ως στόχο τον εντοπισμό και την αναγνώριση των στρατιωτικών εξοπλισμών που θα παρέδιδαν οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες και από: Defense Post / Φωτογραφίες Reuters