Το θέμα των προσφύγων από την Συρία που βρίσκονται στην Αθήνα έθεσαν ευρωβουλευτές στον Έλληνα Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε:
Ενημερώθηκα από τους ευρωβουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την πρότασή τους για θέμα το Σύριων μεταναστών στην Αθήνα. Τόνισα ότι κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή η ενεργοποίηση της Προσωρινής Οδηγίας Προστασίας προσφύγων, δεν λύνει το πρόβλημα διότι ακόμα κι αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της, ούτε θα σήμανε αυτόματη αποδοχή άλλων κρατών-μελών να τους υποδεχτούν αλλά και ούτε θα έδινε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να αποφασίσουν ελεύθερα σε ποιο κράτος μέλος θα διαμένουν.
Επίσης, μετέφερα στους ευρωβουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς την πρόσφατη ενημέρωση που έλαβα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός Σύριων προσφύγων έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ελληνικών αρχών για υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Αυτός είναι ο σωστός και νόμιμος δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί.
Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ευαισθησία και ανθρωπιά, όπως και όλοι οι μετανάστες. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, όπως και σε κάθε άλλο κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.
Για την τρομοκρατική ενέργεια στο Πακιστάν
Θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη και τον αποτροπιασμό μου για την απώλεια αθώων ζωών σήμερα στο Πακιστάν.
Σε έναν πολιτισμένο κόσμο, βίαιες επιθέσεις, όπως η σημερινή, σε ένα σχολείο στο Πακιστάν, αποτελούν προσβολή και έγκλημα για την ανθρωπότητα, και σε ό,τι έχουμε ιερό σε αυτό τον κόσμο.
Το φρικτό αυτό γεγονός και η αδίστακτη δολοφονία παιδιών, απεικονίζει το απάνθρωπο πρόσωπο της τρομοκρατίας.
Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή.
Στην ΕΕ είμαστε προσηλωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας έτσι ώστε να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη ζωή όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και εθνικότητας.
Για τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια
Η νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια θα πρέπει να είναι μια κοινή ατζέντα, όπου η ασφάλεια των πολιτών μας και των δικαιωμάτων τους,
οι δημοκρατικές μας αξίες, η ευημερία των κοινωνιών μας και η οικονομία μας διακυβεύονται.
Η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο να εργαστούν από κοινού όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να διαμορφώσουν και στην συνέχεια να εφαρμόσουν την μελλοντική Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.