Με κείμενο του ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg, εκφράζει τις ανησυχίες του για τις παραβιάσεις της Συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα ενδιάμεσου βεληνεκούς από την Ρωσία, αλλά και την γενικότερη συμπεριφορά της Μόσχας τα τελευταία χρόνια. Στο προσωπικό άρθρο του, ο Jens Stoltenberg, λίγες μέρες μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά και λίγο πριν την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογο του Βλάντιμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία και καλεί τα κράτη μέλη της Συμμαχία να επιδείξουν εγρήγορση και ενότητα κατά της αναγεννημένης απειλής από την Ανατολή.
Του Jens Stoltenberg
Ανήκω σε μια γενιά που διαμορφώθηκε από τη συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα ενδιάμεσου βεληνεκούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του ’80. Η καταστροφική δύναμη των πυραύλων SS20, Pershing και των πυραύλων κρουζ ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για τους πολίτες και τους πολιτικούς. Αυτά τα όπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για την σχεδόν στιγμιαία καταστροφή της ευρωπαϊκής ηπείρου και απείλησαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ολόκληρη η ήπειρος -και κατ’ ουσία όλος ο κόσμος- αναστέναξε με ανακούφιση, όταν η Συνθήκη INF υπογράφηκε το 1987 από τους Ronald Regan και Mikhail Gorbachev. Όχι μόνο η συνθήκη μείωσε τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων, αλλά απαγόρευσε μια ολόκληρη κατηγορία όπλων, καθιστώντας μας όλους πολύ πιο ασφαλείς.
Αλλά τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει σχεδιάσει, παράξει, δοκιμάσει και αναπτύξει ένα νέο ενδιάμεσο πύραυλο, γνωστό ως SSC-8. Ο SSC-8 είναι κινητός και εύκολος να κρυφτεί. Μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Μειώνει τους χρόνους προειδοποίησης σε λίγα λεπτά, φέρνοντας το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ κοντά. Και μπορεί να πλήξει τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τη Συνθήκη INF, θέτοντάς την σε σοβαρό κίνδυνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη INF. Δεν υπάρχουν νέοι αμερικανικοί πύραυλοι στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν νέοι ρωσικοί πύραυλοι.
Μια συνθήκη που γίνεται σεβαστή μόνο από τη μία πλευρά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και δεν θα μας κρατήσει ασφαλείς. Αν μια συνθήκη δεν επηρεάζει πλέον την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κομμάτι χαρτί.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προέβαλαν για πρώτη φορά τις ανησυχίες τους πριν από πέντε χρόνια, την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα. Τώρα, μετά από πολλά χρόνια κατηγορηματικών αρνήσεων, η Ρωσία παραδέχεται την ύπαρξη αυτού του νέου πυραυλικού οπλικού συστήματος.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη Ρωσία να απαντήσει στις ανησυχίες μας με ουσιαστικό και διαφανή τρόπο και να συμμετάσχει ενεργά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επαναλάβαμε αυτή την έκκληση στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο και όταν συναντηθήκαμε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.
Δυστυχώς, η Ρωσία δεν έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις μας. Η έλλειψη επικοινωνίας από τη Μόσχα, ενισχύει την εκτίμησή μας ότι το νέο σύστημα πυραύλων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη στρατηγική σταθερότητα της Ευρώπης. Συνεπώς, καλώ και πάλι τη Ρωσία να συμμορφωθεί πλήρως με τη Συνθήκη INF με πλήρη διαφάνεια – και χωρίς καθυστέρηση.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη. Αλλά ως Συμμαχία, δεσμευόμαστε για την ασφάλεια όλων των εθνών μας.
Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την ατιμωρησία παραβίασης των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών, διότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον έλεγχο των όπλων εν γένει.
Το βάρος πέφτει στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή μια νέα κούρσα εξοπλισμών και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την αποφύγουμε. Αλλά και η Ρωσία πρέπει να παίξει το ρόλο της. Παραμένουμε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία και να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σταθερό και προβλέψιμο. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα πυρηνικά όπλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμβατική αποτροπή και οι άμυνες μας είναι ισχυρές. Γι ‘αυτό, ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Ρωσίας από την Κριμαία το 2014 και το συνεχιζόμενο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς της χώρας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη συλλογική άμυνά μας, συμφωνώντας να αυξήσουν τις δαπάνες μας στην άμυνα και να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μας.
Στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις αρχές Δεκεμβρίου, θα αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις των ενεργειών της Ρωσίας στη Συνθήκη INF και στη Συμμαχία μας. Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να στέκονται μαζί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.
*Ο Jens Stoletneberg είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Πηγή NATO, φωτογραφία αρχείου EPA