Την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της εξωτερικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των σχέσεών της με τους γείτονές της τόνισαν με τις παρεμβάσεις τους η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην σημερινή πρώτη συζήτηση του ψηφίσματος για την έκθεση προόδου του 2011 για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ αναγνώρισε ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας, παρόλα αυτά επεσήμανε ότι ο τρόπος που συνεχίζει να συμπεριφέρεται η Τουρκία στις εξωτερικές της σχέσεις και ιδιαίτερα στις σχέσεις της με τους γείτονες της δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια που οφείλει να πληροί κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα και η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η προκλητική της στάση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποδεικνύει ότι η ίδια αυτο-υπονομεύει την ενταξιακή της προοπτική .
Η κα. Γιαννάκου στηλίτευσε, επίσης, τη στάση της Τουρκίας και τις απειλές της σχετικά με την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι αδιανόητο μια χώρα που επιδιώκει την ένταξη της στην ΕΕ, να αρνείται να αναγνωρίσει ένα από τα κράτη μέλη της». Κλείνοντας την παρέμβασή της η κα. Γιαννάκου κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος, όπως στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων και να σταματήσει τις προσπάθειες διαστρέβλωσης διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών γεγονότων.
Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια που έδωσε η εισηγήτρια, κα Ruijten, στην αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αναφορά που για πρώτη φορά εισήχθη σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προηγούμενη έκθεση προόδου.
Αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό ότι η Τουρκία δέχεται κύμα μεταναστών από μια «δύσκολη» περιοχή. Αλλά αυτό της το πρόβλημα δεν θα πρέπει να το εξάγει στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι η σημαντική γεωστρατηγική θέση δεν συνεπάγεται μόνον «πλεονεκτήματα» και «δικαιώματα» αλλά και «προκλήσεις» και «υποχρεώσεις». Επομένως, τα 539 εκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Τουρκία την περίοδο 2011-2013 για διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που να ενισχύει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
Τέλος, σχετικά με την αναφορά που υπάρχει στο νέο νόμο περί μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια βελτιωτική κίνηση που θεσπίστηκε μεν αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, την οποία πάντως χρωστούσε η Τουρκία στην ελληνική μειονότητα επί σχεδόν 80 χρόνια».