Κύριο θέμα συζήτησης της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο θα είναι το Αφγανιστάν, με τον Αμερικανό ηγέτη να επιδιώκει συμφωνία για στρατηγική αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Μαζί με τις 28 χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, στη συνάντηση συμμετέχουν και χώρες από Ασία και Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου θα επικεντρωθούν στο ερώτημα για το πώς θα διατηρηθούν και θα βελτιωθούν οι αμυντικές ικανότητες και η ασφάλεια στη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Την Ελλάδα, η οποία φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, εκπροσωπούν στη Σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, Πέτρος Μολυβιάτης και Φραγκούλης Φράγκος, αντίστοιχα.
Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, το θέμα που αναμένεται να συγκεντρώσει την προσοχή της αντιπροσωπείας μας είναι, κατά κύριο λόγο, το αίτημα της πΓΔΜ για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στην ατζέντα της παρούσας Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της Συμμαχίας, ενώ έγιναν επανειλημμένες αναφορές από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ισχύουν τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του 2008, στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, για να ενταχθεί η πΓΔΜ στη Συμμαχία θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, και κυρίως η Τουρκία και η Ολλανδία, ενδέχεται να επιχειρήσουν για να επιτύχουν αλλαγή-αλλοίωση της απόφασης του Βουκουρεστίου, στα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στην ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν στην «πόλη των ανέμων» ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Τους τελευταίους μήνες, έχει πραγματοποιηθεί μεθοδευμένη εκστρατεία των Σκοπίων, μέσων εταιριών δημοσίων σχέσεων στις ΗΠΑ, καθώς και με επισκέψεις και επαφές αξιωματούχων της πΓΔΜ σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, με σκοπό να ανατραπεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Η προσπάθεια των Σκοπίων βρήκε μεγάλη στήριξη από την τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, βραβεύτηκε χθες το βράδυ στο Σικάγο από οργάνωση των Σκοπιανών στην Αμερική, μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα. Παρουσία του κ. Ιβάνοφ, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι νιώθει «Μακεδόνας» και ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό και άλλους ομολόγους του κρατών-μελών της Συμμαχίας, στο περιθώριο της Συνόδου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Σικάγο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αύριο (σήμερα), οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα στείλουν για μια ακόμη φορά ένα θετικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στους βόρειους γείτονές μας, ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Συμμαχία».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, σε χαιρετισμό του στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι είναι καθ’ όλα έτοιμο να αποτρέψει κάθε είδους απειλή» και ότι «από τη θέση στην οποία βρίσκομαι, θα καταβάλω τη μεγίστη δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και αξιών μας ως Έθνους».