Τις προκλητικές απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που προχωρήσει στην έναρξη γεωτρήσεων για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κατήγγειλε με γραπτή της κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Συμβούλιο η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου.
Συγκεκριμένα η κα. Γιαννάκου κάλεσε το Συμβούλιο να αποδοκιμάσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις νέες προκλητικές δηλώσεις του αρμοδίου επί ευρωπαϊκών υποθέσεων υπουργού της Τουρκίας, κ. Εγκεμεν Μπαγίς, ενώ επέκρινε την αμήχανη στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και προσωπικά της Ύπατης εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας βαρόνης Ashton για τη μη δημόσια καταδίκη των απαράδεκτων απειλών της Τουρκίας εναντίον ενός κράτους μέλους της Ένωσης.
Τέλος, στην ερώτησή της η κα Γιαννάκου ζήτησε από το Συμβούλιο να δεσμευθεί για το ποία θα είναι η αντίδραση της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις παραπάνω απειλές και παρεμποδίσει με πολεμικά πλοία την έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Με δηλώσεις η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε τα εξής: «Η Τουρκία για μία ακόμη φορά αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο ενός εν δυνάμει ευρωπαϊκού κράτους και να συμβαδίσει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Οι απειλές του Τούρκου υπουργού και μάλιστα επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. κ. Μπαγίς, αποδεικνύει ότι
η Τουρκία αυτοακυρώνεται ως υποψήφια χώρα. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι από πλευράς ΕΕ δεν έχει υπάρξει ακόμα σαφής καταδίκη των απαράδεκτων δηλώσεων του τούρκου αξιωματούχου. Η Ύπατη εκπρόσωπος βαρόνη Ashton και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης όφειλε να είχε αντιδράσει άμεσα, όπως άλλωστε προτάσσουν οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λισαβόνας και συγκεκριμένα οι ρήτρες αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης. Η βαρόνη Ashton έχει υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους τηρώντας το πνεύμα και τις διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ».