ΝΑΤΟ:Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα

«Όλα καλά καμωμένα» τα βρήκε για την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας,την οποία χαρακτήρισε «ιστορική για το ΝΑΤΟ».
Όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ και κυρίως η «γεωγραφική» της αποτύπωση θα είναι αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ,οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο,οπότε και θα γίνει Σύνοδος Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Και οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ούτε εύκολες ,ούτε χωρίς κόστος.
Τι θα γίνει με τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο,θα παραμείνει σε λειτουργία το υποστρατηγείο της Λάρισας; Θα κλείσει ή θα παραμείνει ανοιχτό το νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης, για να «ελέγχει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη Τουρκία; Κι αν γίνει αυτό ,μήπως και ο έλεγχος κρίσιμων περιοχών του Αιγαίου,περάσουν στη Σμύρνη;
Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σ΄ όλα αυτά τα ερωτήματα,χωρίς βεβαίως οι απαντήσεις του να μπορούν να είναι απολύτως τεκμηριωμένες.
Το ΝΑΤΟ συρρικνώνεται και αυτό πιθανόν να έχει επιπτώσεις:

Από 13.800 η δυναμικότητα του ΝΑΤΟ πέφτει στα 8900 στελέχη, μείωση κατά 35%, δραστική μείωση των επιτελικών δομών, όπου υπό το SHAPE τώρα θα υπάρχουν δύο μεικτά Στρατηγεία, ένα μόνον ναυτικό, ένα μόνον αεροπορικό και δύο CAOC.Αυτά τα υποστρατηγεία (CAOC) που θα έχουν την έδρα τους; Σήμερα υπάρχει ένα στη Λάρισα.
«Εμείς θέλουμε μια δομή Διοίκησης η οποία να είναι απλή, ελαφρά, “έξυπνη” και να μην προσθέτει από μόνη της προβλήματα τεχνικά ή τεχνητά, το έχω πει κατ’ επανάληψη. Η Δομή Διοίκησης μπορεί να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Και απεδείχθη αυτό ιστορικά στην πράξη. Άρα εμείς θέλουμε μια δομή απλή, λειτουργική, η οποία να μειώνει την ένταση και να μην αυξάνει την ένταση και στης ελληνοτουρκικές σχέσεις»,δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ,περιγράφοντας τη λύση που επιθυμεί η Ελλάδα,δηλαδή τη συνέχιση λειτουργίας του CAOC Λάρισας.
Το θέμα είναι ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι πιο ισχυρή διαπραγματευτικά. Δίνει έδαφος για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής. Εμείς το μόνο που μπορούμε να επικαλεστούμε είναι η ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει το ΝΑΤΟ στη περιοχή. Είναι διατεθειμένη η Συμμαχία για κάτι τέτοιο;