Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σήμερα σε συμβιβαστική λύση που θέτει τέρμα στη διαφωνία τους σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους τους για την πυρηνική αποτροπή και την αντιπυραυλική άμυνα, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, δήλωσε γαλλική πηγή.
«Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με τα υπό συζήτηση θέματα μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τα έγγραφα που πρέπει να υιοθετήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ–μια νέα «στρατηγική αντίληψη», ένα είδος διαταγής αποστολής για τα επόμενα 10 χρόνια, και η τελική διακήρυξη–το Παρίσι επέμενε στον αμιγώς συμπληρωματικό χαρακτήρα της πυραυλικής ασπίδας, ενώ το Βερολίνο ευχόταν το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί πιο ειλικρινά στον πυρηνικό αφοπλισμό.
Η Γαλλία υποστηρίζει τον ρόλο κλειδί της πυρηνικής αποτροπής, ενώ η Γερμανία σκοπεύει να τον αντικαταστήσει σταδιακά με την αντιπυραυλική άμυνα και να εγγράψει τον πυρηνικό αφοπλισμό στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σημείο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αν και συνήγορος της «επιλογής μηδέν» υπό προϋποθέσεις, ήταν πολύ σαφής πριν από την άφιξή του στη Λισσαβόνα: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τα πυρηνικά όπλα για τόσο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχουν άλλα στον κόσμο. Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, επρόκειτο για «απαιτήσεις τακτικής», τόσο από τους Γερμανούς, όσο και από τους Γάλλους. Τελικά, τόσο η μια όσο και η άλλη αντικαταστάθηκαν από μια «ουδέτερη διατύπωση», προκειμένου να «ικανοποιηθεί όλος ο κόσμος».