Οι αλλαγές στο ΝΑΤΟ,μπορεί να χαρακτηρίζονται κοσμογονικές για τη Συμμαχία και τις αποστολές της ωστόσο σ΄ ότι αφορά στην Ελλάδα,όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στη γωνία. Κι αν δεν αντιδράσουμε μάλλον θα μείνουμε για πολύ εκεί.
Τι προέκυψε από τη Σύνοδο της Λισαβόνας;
*Το ΝΑΤΟ ,γίνεται πολύ πιο οικονομικό. Η νέα δομή προβλέπει σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και αρχηγείων και μείωση κατά 35% του δυναμικού, δηλαδή περίπου 5.000 θέσεις εάν και όπου αυτό είναι δυνατό», τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι 28 ηγέτες του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 θα μειωθούν σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.
*Οι επιτελείς του κουράστηκαν αλλά τελικά βρήκαν …αντιπάλους που είναι απαραίτητοι για να κρατήσουν ζωντανό ένα στρατιωτικό μηχανισμό όπως το ΝΑΤΟ. Οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η Συμμαχία προκαλούν διάφορες καχύποπτες σκέψεις. Όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των επιπτώσεων «από τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».
* Η δημιουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας με τη σύμφωνη γνώμη και της Ρωσίας. Μπορεί στο επίσημο ανακοινωθέν να μην γίνεται αναφορά στον «εχθρό» εναντίον του οποίου στρέφονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ –κατ΄απαίτηση της Τουρκίας- αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φρόντισε να μας ενημερώσει: Η απειλή είναι το Ιράν.
*Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από το Αφγανιστάν μέχρι το 2014. Οι αμερικανοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στη περιοχή και μετά από αυτή την ημερομηνία.
Σ΄ ότι μας αφορά ,τα πραγματικά δύσκολα,μόλις τώρα αρχίζουν. Είτε μας αρέσει,είτε όχι, ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίστηκε σημαντικά. Η ανάγκη των ΗΠΑ να πάρουν το πράσινο φως από την Άγκυρα για να αναπτύξουν συστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας σε τουρκικό έδαφος ,έκανε τη Τουρκία ξανά «αγαπημένο παιδί» της Συμμαχίας,εκεί που όλοι είχαν αρχίσει να την αντιμετωπίζουν με καχυποψία,λόγω των ανοιγμάτων της προς τη Τεχεράνη και τον αραβικό κόσμο.
Η Άγκυρα έκανε αυτό που ξέρει να κανει πάρα πολύ καλά. Να παζαρεύει. Κι έτσι έχουμε βρεθεί στην εξής κατάσταση που για εμας θα αποδειχθεί δυσάρεστη και άβολη:
*Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που κανονικά προβλέπει δύο στρατηγεία και τρία υποστρατηγεία,η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ενεργή παρουσία. Το υποστρατηγείο της Λάρισας πάει για λουκέτο.
*Η νέα δομή προέβλεπε κλείσιμο και των νατοϊκών εγκαταστάσεων στην Τουρκία. Η ανάγκη ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα. Η Άγκυρα θέλει να κρατήσει ενεργό το Στρατηγείο της Σμύρνης και όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρει,με τη δικαιολογία ότι αυτό θα παίξει ρόλο στη λειτουργία της αντιπυραυλικής. Η Τουρκία θέλει να έχει έλεγχο της λειτουργίας της «νατοϊκής ασπίδας» και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα της δοθεί και έλεγχος του Αιγαίου! Σενάριο εξαιρετικά δυσάρεστο για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τα αποτέλεσματα της Συνόδου,δεν μας εξήγησε όμως το γιατί. Από το Πεντάγωνο , «παίζουν τις καθυστερήσεις» λέγοντας ότι «ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί η γεωγραφία της νέας δομής του ΝΑΤΟ». Αν δεν γνωρίζουν κάτι παραπάνω,μάλλον κάνουν ότι δεν βλέπουν τον νέο «νατοϊκό χάρτη» στον οποίο η Ελλάδα δεν εμφανίζεται πουθενά.