Η Σμύρνη μένει ανοιχτή ως χερσαίο Στρατηγείο! Πως αντιδρά η Αθήνα.

Φαίνεται ότι οι επαφές που επεδίωξε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος με τους πολιτικούς αρχηγούς είχαν τη σημασία τους.

Οι Τούρκοι μέσω του δικού της ΥΕΘΑ Β.Γκιονούλ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ κοντά στο να διατηρήσουν το Σρατηγείο της Σμύρνης ανοιχτό,μετατρέποντάς το σε στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων. 
Τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΕΘΑ μετέδωσαν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Επιμείναμε, για την Σμύρνη και έχει γίνει κάποια δουλειά για να μετατραπεί το Στρατηγείο της Σμύρνης σε χερσαίο”,δήλωσε ο κ.Γκιονούλ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αριθμός του προσωπικού δεν θα μεταβληθεί δραματικά. Είπε ότι ο αριθμός του προσωπικού στη βάση δεν θα αλλάξει πολύ.

Στην Σμύρνη λοιπόν , θα εγκατασταθεί το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων που πριν ήταν στην Ισπανία, ενώ καταργείται και το το Ναυτικό Στρατηγείο που ήταν στην Νάπολη Ιταλίας επ ωφελεία αντιστοίχου στην Βρετανία.

Η κλείσιμο του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, που πολλές φορές με τις επιλογές του σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ είχε θίξει σε μέγιστο βαθμό κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς αρμοδιότητες της Ελλάδας, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει αρκετά την Άγκυρα που όμως κάτι κατέφερε να πάρει κρατώντας το ανοιχτό.
 
Η δεύτερη γραμμή άμυνας της Τουρκίας ήταν να πάρει το Ναυτικό Στρατηγείο απο τη Νάπολη – προφανώς για να έχει αυξημένο λόγο στο Αιγαίο – αλλά τελικά της δόθηκε το στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων το οποίο, όπως έλεγαν στρατιωτικές πήγες στην Αθηνά, δεν »μπλέκει» σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Αντίθετα, λένε, θα προσθέτει προβλήματα λόγω του γεωστρατηγικου προσανατολισμού και των περιοχών εμπλοκής της Συμμαχίας.

Η αναμενόμενη κατάργηση του Αεροπορικού Κέντρου Λάρισας δεν ικανοποιεί φυσικά την Αθηνά, ωστόσο σημειώνεται ότι σε προηγούμενη φάση είχε καταργηθεί το αντίστοιχο Κέντρο του Ασκί Σεχιρ στην Τουρκία.

Το έργο τους θα το αναλάβει το Κέντρο του Ποτζιο Ρενατικο στην Ιταλία, όπου η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο.
Η υποδομή της Λάρισας μεινει στη εθνική δομή αεράμυνας αλλά κατά πληροφορίες θα έχει ειδικούς ρόλους στην ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων.