Η KFOR θα μειώσει σταδιακά το προσωπικό της στο Κόσσοβο

Αλλάζει σιγά σιγά η δομή της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο με μείωση του προσωπικού και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική αστυνομία

Ο νέος διοικητής, της ειρηνευτικής δύναμης , Γερμανός στρατηγός Έρχαρντ Μπίλερ τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου,  πως η κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο είναι σταθερή πλέον και «Προς το παρόν έχουμε 10.000 στρατιώτες. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα προς τη μείωση της δύναμης. Η KFOR και με μικρότερο αριθμό στρατιωτών θα είναι σε θέση να εκτελεί καθημερινά τις αποστολές της. Τώρα είναι αναγκαία νέα δομή, που θα επιτρέψει να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Εδώ και πολύ καιρό εργαζόμαστε γι’ αυτό. Τα σχέδια έχουν εκπονηθεί και θα επιτύχουμε μαζί με όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους στα Βαλκάνια», σημείωσε ο διοικητής της KFOR.

 
Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) δεν θα επιτρέψει η κατάσταση στην περιοχή να ξεφύγει εκτός ελέγχου και θα αντιδράσει εναντίον οποιουδήποτε απειλήσει την ασφάλεια, δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός. Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες στο βόρειο Κόσοβο είναι τρομοκρατημένοι, λόγω επεισοδίων με χρήση εκρηκτικών υλών, χειροβομβίδων και όπλων.

    «Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να πω ότι οι πολιτικοί στόχοι δεν μπορούν να επιβάλλονται με τη βία, αλλά δεν είμαι πολιτικός, είμαι αρμόδιος για τη διατήρηση της ασφάλειας, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Η ασφάλεια αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Σύμφωνα με την άποψή μου, οι λύσεις μπορούν να εξευρεθούν με πολιτικό τρόπο και με αμοιβαία συμφωνία. Η αποστολή της KFOR είναι να προστατεύει όλους τους πολίτες, και τους Σέρβους και όχι μόνο στο βόρειο Κόσοβο», τόνισε ο κ. Μπίλερ.

    «Θα αντιδράσουμε εναντίον οποιουδήποτε απειλεί την ασφάλεια. Δεν θα υπερβώ τις αρμοδιότητες, αλλά θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο. Όσον αφορά τον εκφοβισμό, αν κατορθώσαμε να εκφοβίσουμε τους εγκληματίες που δεν επιθυμούν την τάξη και την ειρήνη, τότε πετύχαμε το στόχο μας», είπε ο νέος διοικητής.

    Με αφορμή την έναρξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από την KFOR στην αστυνομία του Κοσόβου όσον αφορά την προστασία των ορθόδοξων ναών και εκκλησιών, ο κ. Μπίλερ είπε ότι «όσο παραμένουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, θα μεριμνούν για την ασφάλεια των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

    «Θεωρώ ότι η κατάσταση ασφάλειας είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να μπορούμε βήμα- βήμα να μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες στην αστυνομία του Κοσόβου. Αυτό φαίνεται καλύτερα και στην Γκρατσάνιτσα, όπου αστυνομική περίπολος περιφρουρεί τη μονή. Είμαι πολύ αισιόδοξος, πιστεύω ότι όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου συνειδητοποιούν πως η πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει μόνο σε αυτούς, αλλά σε όλους τους ανθρώπους της Ευρώπης και του κόσμου και ότι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν», υπογράμμισε ο Γερμανός διοικητής της KFOR.