«Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα σχετικά με την εκ νέου ισχυρή πίεση που ασκεί η παράνομη μετανάστευση στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας» αναφέρει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Μάλμστρομ έπειτα από απάντησή της σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την χερσαία επιχείρηση «Ποσειδώνας» στη περιοχή του Έβρου. Παράλληλα, σε χθεσινή απάντησή της στον κ. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια ακρόασης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σουηδή Επίτροπος σημείωσε: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα, αλλά πόρους για συγκεκριμένα έργα. Υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα και αυτό είναι θέμα προς συζήτηση με τις αρχές της χώρας».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι η επιχείρηση «Ποσειδώνας» τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου 2011 και η δράση της είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα τους δύο πρώτους μήνες, εντούτοις, η εικόνα αυτή τους τελευταίους μήνες έχει αντιστραφεί και σήμερα έχουμε περισσότερες παράνομες εισροές στην χώρα από ότι πριν αρχίσει η υπηρεσία να επιχειρεί στη περιοχή. Για αυτό τον λόγο και ενόψει της παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος για το 2012, ο κ. Παπανικολάου ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την χώρα εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κα Μάλμστρομ, αν και δεν απάντησε για τους λόγους κάμψης της αποδοτικότητας της επιχείρησης «Ποσειδώνας», διαβεβαίωσε τον Έλληνα ευρωβουλευτή πως η Επιτροπή τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν συνεχή στήριξη και τους απαραίτητους τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους για την υλοποίηση αυτής της κοινής επιχείρησης και για τη διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων στη περιοχή του Έβρου. Υπογράμμισε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Frontex συζήτησε το εν λόγω θέμα στην τελευταία του συνάντηση, στις 30 Νοεμβρίου 2011, με στόχο την ενίσχυση της συνεχιζόμενης κοινής χερσαίας επιχείρησης «Ποσειδώνας».
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Παρά την έναρξη της επιχείρησης εδώ και περίπου έναν χρόνο (αρχές Μαρτίου 2011), 320 παράνομοι μετανάστες, υπολογίζονται να διασχίζουν καθημερινά τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πείθουν κανέναν. Η Ελλάδα οφείλει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και να αναζητήσει τρόπους αποτελεσματικότερης δράσης του FRONTEX στον Έβρο. Η διαφαινόμενη παράταση της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή για το 2012 είναι καταρχήν ενθαρρυντική, αλλά δεν θα έχει καλύτερη τύχη από την μέχρι σήμερα δράση της, εάν η χώρα δεν την συνδυάσει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την μετανάστευση. Στρατηγική που θα περιλαμβάνει:
· πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που προσφέρονται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην χώρα,
· δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών,
· δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος παροχής ασύλου, στο οποίο θα απευθύνονται μόνο όσοι πραγματικά δικαιούνται διεθνή προστασία και ασφαλώς,
· πολιτικό σθένος στη σχέση της με την Τουρκία επιδιώκοντας να εφαρμοστεί η υφιστάμενη συμφωνία για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, αλλά και να ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία για τα θέματα αυτά μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας».