Γιατί η Τουρκία αρνείται την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών. Ερώτηση στην Ευρωβουλή.

 

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογραμμίζει στην ερώτησή του τη σύνδεση που κάνει η Άγκυρα της υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας με την άρση του ισχύοντος καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες (visa).
«Τα δύο αυτά ζητήματα δεν συνδέονται.  Η ένταξη δεν κερδίζεται με εκβιασμούς και ανατολίτικα παζάρια» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:
«Η Τουρκία αρνείται να υπογράψει και να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την ΕΕ. Θέτει ως προϋπόθεση και ζητά ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Για μια ακόμα φορά, η Άγκυρα εξαρτά την εφαρμογή των υποχρεώσεών της από προηγούμενα ανταλλάγματα εκ μέρους της ΕΕ. Το ίδιο ακριβώς κάνει και με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, για την τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
 
Στις 28 Ιανουαρίου 2011, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα (14 Ιανουαρίου) η αρμόδια για εσωτερικά θέματα Επίτροπος ανέφερε, μετά από συνάντηση στην Άγκυρα, ότι συμφωνήθηκαν και οι τελευταίες προσαρμογές στο κείμενο της Συμφωνίας. Ωστόσο, μια μέρα μετά την ομόφωνη έγκριση του κειμένου της Συμφωνίας από το Συμβούλιο (24/02), ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το περιεχόμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της χώρας του, εφόσον δεν αναφέρει ξεκάθαρα την εξάλειψη του καθεστώτος θεωρήσεων στις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών.
Το συμπέρασμα είναι ότι εμμέσως αλλά σαφώς, η Τουρκία εξαρτά την εκ μέρους της υπογραφή και εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ από την άρση του ισχύοντος καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες. Αυτό άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί από σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– πώς αξιολογεί τη στάση αυτή της Τουρκίας;
– Αποδέχεται τη σύνδεση και αλληλεξάρτηση των δύο θεμάτων όπως επιχειρεί η τουρκική πλευρά;
– Πώς προτίθεται να προχωρήσει στο εξής ώστε η Τουρκία να υπογράψει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη Συμφωνία αυτή;