Διά της πλαγίας οδού –του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA)- η Τουρκία προσεγγίζει την ΕΕ. Κατά μία άλλη εκτίμηση «η Τουρκία μπαίνει στην ΕΕ από το παράθυρο»!
Η Άγκυρα μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) θα συμμετάσχει «στο σχεδιασμό των όποιων στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ,οι οποίες για να εκτελεστούν θα χρειαστούν δυνάμεις,τις οποίες η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσφέρει»,λέει στο Onalert στρατιωτική πηγή του υπουργείου Άμυνας,η οποία επίσης επισημαίνει ότι η διάσταση αυτή είναι γνωστή στη πολιτική ηγεσία .
Η «σύσφιξη» των σχέσεων με την Άγκυρα προέκυψε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ ,όπου βρίσκεται και ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, συζητήθηκε το ζήτημα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων των τελευταίων Συνόδων Κορυφής των δύο οργανισμών. Ο κ. Ράσμουσεν επανέλαβε τις προτάσεις του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να διευκολυνθεί η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) με την Τουρκία και να υπογραφεί συμφωνία ασφάλειας ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε πάντως την ανάγκη να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ισότιμη και πλήρης συμμετοχή και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Ο κ. Βενιζέλος παρενέβη δύο φορές στη σχετική συζήτηση. Αφού ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις προσπάθειές τους, τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και η θεσμική ισοτιμία των δύο οργανισμών, ενώ ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιτρέπει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και παρεμποδίζει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά διεθνών οργανισμών.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον όμως πληροί όλες τις προϋποθέσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και εφόσον σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις διμερείς επαφές της με την Τουρκία για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είναι αυτονόητο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το καθοριστικό ζήτημα είναι κατά βάθος η πολιτική λύση του Κυπριακού και γι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι διεθνείς παράγοντες να διευκολύνουν την διαδικασία των συζητήσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί η σχέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και των διαδικασιών που ακολουθούν οι Υπουργοί Άμυνας με τις διαδικασίες που συνδέονται με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, με αφορμή επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ προς την κα. Άστον. Το ζήτημα της σχέσης του άρθρου 346 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας είχε τεθεί από ελληνικής πλευράς εδώ κι έναν χρόνο και επί τη βάσει αυτής της παρέμβασης είχε προετοιμαστεί σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.
Ενόψει της μεταφοράς της τελευταίας κοινοτικής οδηγίας 2009/81 για τις αμυντικές προμήθειες, η αποσαφήνιση των θεμάτων αυτών, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή εξέλιξη όλων των διαδικασιών. Η Ελλάδα επείγεται από την άποψη αυτή γιατί πρόθεσή της είναι να ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες μέχρι τον Μάρτιο του 2011.
Κατά τη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, η εξέλιξη της επιχείρησης ATALANTA στη Σομαλία και της επιχείρησης ALTHEA στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.