Ο υποστράτηγος ε.α Δρ.Ιωάννης Παρίσης έκρινε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει ποιος είναι ο ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης ,Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,που επισκέφθηκε Θεσσαλονίκη και Σούδα.
Ο Ναύαρχος Σταυρίδης προβάλλει με υπερηφάνεια την ελληνική καταγωγή του σε κάθε περίπτωση. Έχει μάλιστα μιλήσει και ως Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR) για τις γενοκτονίες εις βάρος των Ελλήνων, γεγονός που ενόχλησε τους Τούρκους.
Ο Ναύαρχος Σταυρίδης απεφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία με διάκριση και διέγραψε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μaster σε νομικές σπουδές και διπλωματία (Διεθνείς Σχέσεις) από το Fletcher School of Law and Diplomacy στο πανεπιστήμιο Tufts, όπου έλαβε ειδικό βραβείο ως διακεκριμένος σπουδαστής. Είναι συγγραφέας βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Destroyer Captain: Lessons of a First Command, Naval Institute Press, 2008. Σε μία από τις κριτικές σημειώνεται: «Officers from all the services, especially surface warfare naval officers aspiring to command, will find these lessons of a first command by one of the Navy’s most respected admirals both entertaining and instructive.»
Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται ειδικώς και επί μακρόν, στη δραματική περιπέτεια του παππού του. Γράφει: «Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ο παππούς μου, ένας κοντόχοντρος Έλληνας δάσκαλος με το όνομα Δημήτριος Σταυρίδης, αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία, λόγω της φυλετικής κάθαρσης που στράφηκε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα υπολείμματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, από τους Τούρκους. Μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του, δραπετεύοντας με μια μικρή βάρκα, διασχίζοντας το Αιγαίο πέλαγος προς την Αθήνα και από εκεί στη νήσο Έλλις (σ.σ. στη Ν. Υόρκη). Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους ως συνέπεια της βίας που κατευθύνθηκε εναντίον της Ελληνικής μειονότητας.»
Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν, όπως γράφει, μια άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακτές της σημερινής Τουρκίας, η οποία απετέλεσε για αυτόν «την πιο καταπληκτική ιστορική ειρωνεία, την οποία θα μπορούσα να φανταστώ» και η οποία έγινε αφορμή να γράψει αναφερόμενος στον παππού του: «Ο εγγονός του, που μιλά μόλις μερικές λέξεις ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός καταδρομικού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ίδια την πόλη, τη Σμύρνη, η οποία σήμερα αποκαλείται Ιζμίρ – από την οποία ο παππούς μου έφυγε με ένα προσφυγικό πλοιάριο πριν από πολλά χρόνια.»
Η ελληνική καταγωγή του Ναυάρχου Σταυρίδη αναφέρθηκε και κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, στις 2 Ιουλίου 2009, η οποία ενέκρινε την τοποθέτησή του ως SACEUR. Του τέθηκε μάλιστα ευθέως το ερώτημα, από τον πρόεδρο της επιτροπής, δεδομένης της ελληνικής εθνικότητάς του πώς θα χειρισθεί τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία κλπ. Ο Σταυρίδης επιβεβαίωσε την ελληνική καταγωγή του, λέγοντας: «Πράγματι, είμαι Έλληνας στην εθνικότητα. Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Τουρκία και ήρθε (στις Ηνωμένες Πολιτείες) μέσω Ελλάδας…».