Φόρο στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να φανούν τα κρυφά κόστη και να καταρριφθεί ο μύθος της φθηνής πυρηνικής ενέργειας ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης από τον ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ με παρέμβασή του στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων άνω της τριακονταετίας και τη μη κατασκευή νέων.
Στην απάντησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχτηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν το κόστος μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων, ενώ ούτε οι εταιρείες λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Επιπλέον, σε απάντηση των θεμάτων που έθεσε ο Κρίτων Αρσένης με τροπολογίες του για την αποτροπή κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας, ο επίτροπος τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών από πυρηνικά ατυχήματα σε γειτονικές χώρες κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Τουρκία.
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Όπως παραδέχτηκε και ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια έχει κρυφά κόστη. Κόστη που δεν αντανακλώνται στην τιμή της πυρηνικής ενέργειας και αφορούν τις καταστροφές από τα πυρηνικά ατυχήματα και την αποθήκευση των αποβλήτων. Καταστροφές, όπως αυτές που είδαμε στην Ιαπωνία, για τις οποίες ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες ούτε οι εταιρείες λειτουργίας των σταθμών αναλαμβάνουν το κόστος. Αυτά τα κόστη μετακυλύονται στους πολίτες και στις κυβερνήσεις.
Κατηγορούμε συστηματικά την Ιαπωνία. Eίναι σαν να θέλουμε να πούμε ότι είναι η Ιαπωνία και όχι η πυρηνική ενέργεια που δεν ήταν ασφαλής. Ξεκινάμε τεστ ασφαλείας για τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις εμμένοντας έτσι ότι υπάρχει ασφαλής πυρηνική τεχνολογία. Χρειαζόμαστε να κλείσουμε άμεσα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλικίας άνω της τριακονταετίας και να σταματήσουμε κάθε σκέψη για κατασκευή καινούργιων. Πρέπει να επενδύσουμε στην αύξηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών και όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χρειαζόμαστε άμεσα, έναν φόρο «πυρηνικών», που θα μας επιτρέψει να απεικονίζουμε όλο το περιβαλλοντικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας.»