Αθήνα-Άγκυρα ευχαριστημένοι από τη Σύνοδο ΝΑΤΟ.Κάτι δεν πάει καλά…

Ευχαριστημένος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ,στη Λισαβόνα. Απόλυτα ικανοποιημένος ο Γιώργος Παπανδρέου. Κάποιος από τους δύο προφανώς έχει «στρογγυλέψει» τα αποτελέσματα της Συνόδου.Κι αυτό γιατί και οι δύο να ειναι ευχαριστημένοι δεν γίνεται.

Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε σκληρά την υπόθεση της αντιπυραυλικής απίδας και ο Γκιουλ εμφανίσθηκε «πολύ ευχαριστημένος». Αν αυτό σημαίνει ότι πήρε διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που θα αναπτυχθεί στο έδαφος της θα ελέγχεται από το νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης το οποίο σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ θα έκλεινε. Οι Τούρκοι θέλουν να το κρατήσουν ανοιχτό και έχουν τη σύμφωνη γνώμη των αμερικανών. Αν το Στρατηγείο μείνει ανοιχτό και μάλιστα με αρμοδιότητες που θα έχουν να κάνουν με την αντιπυραυλική άμυνα,τότε για πιο ακριβώς λόγο εμείς δηλώνουμε ικανοποιημένοι . Η Τουρκία θα αναβαθμιστεί και αυτό αφορά και το Αιγαίο.
Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. 

    Γι αυτό και, όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ότι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία.

   

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία.

 

   Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

    Ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ, για να γίνει πιο ευέλικτη ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών ή τεχνικών προβλημάτων γενικά, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης θα αρχίσουν συζητήσεις με θέμα τις νατοϊκές οντότητες (στρατηγεία, έδρες κλπ).

  

  Το θέμα της οικονομίας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ήταν «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας μάλιστα και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκελα Μέρκελ διατηρεί τις απόψεις της, αλλά δεν αρνείται να συζητήσει και σε διμερή βάση την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες απόψεις που έχουν ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι χθες η κ. Μέρκελ συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συνεργατών τους, αρχικά, και δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο σύγκλισης των απόψεων των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

    Η ελληνική πρόταση, πάντως, έχει κατακτήσει τη συμπάθεια και άλλων χωρών, αλλά η ελληνική πλευρά είναι πολύ επιφυλακτική και δεν κάνει λόγο για συμμαχία χωρών.

    Στην Λισαβόνα για τη Σύνοδο Κορυφής μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε αργά το απόγευμα (ώρα Πορτογαλίας) για την Αθήνα.