«Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Επιστροφής Μεταναστών για το 2011 θα είναι υψηλότερη από τα προηγούμενα έτη και θα ανέλθει περίπου στα 25 εκατ. Ευρώ» σημειώνει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ έπειτα από ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου για την πορεία του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών.
Η Σουηδή Επίτροπος αναφέρει ότι η εκούσια επιστροφή αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του ελληνικού πολυετούς προγράμματος στο πλαίσιο του Ταμείου Επιστροφής (2008-2013). Η Ελλάδα συμπεριέλαβε ένα πιλοτικό σχέδιο περί εκούσιας επιστροφής για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμά της για το 2009. Μετά από πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Ελλάδα επελέγη ως ο τελικός δικαιούχος για την εφαρμογή της δράσης που συνίσταται σε εκστρατεία ενημέρωσης και σε πρόγραμμα εκούσιας επιστροφής. Το 2009 αφορούσε σε περίπου 300 άτομα και το 2010 σε 1500. Η Επιτροπή προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το 2011. Όπως, όμως, διευκρινίζει η αρμόδια Επίτροπος δεν έχει ακόμα υποβληθεί σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς, μολονότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι οι μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα και θέλουν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα, ως τα μέσα Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί περίπου 1.350 σχετικές αιτήσεις, τη στιγμή που κατά μέσο όρο υποβάλλονται από μετανάστες περίπου 130 αιτήσεις το μήνα. Επομένως, η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος για την Ελλάδα επιβάλλεται. Συμμεριζόμενη την άποψη του Ελληνα Ευρωβουλευτή, η Επίτροπος Μαλμστρομ υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να συνδράμει την Ελλάδα προκειμένου να προωθεί στα ετήσια προγράμματά της τις εκούσιες επιστροφές σε αντίθεση με τις αναγκαστικές, τις οποίες και καταδικάζει.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η Ελλάδα δέχεται την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Οι δυσανάλογες αυτές μεταναστευτικές ροές καθιστούν απαραίτητη την έμπρακτη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια. Οφείλουμε, εξάλλου, να τονίζουμε στους εταίρους μας σε κάθε ευκαιρία ότι μετά την είσοδο τους στην Ελλάδα, πολλοί από τους παράνομους μετανάστες είτε επιδιώκουν να μεταβούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είτε να επιστρέψουν στις χώρες τους, εφόσον δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Η αύξηση επομένως των πόρων του Ταμείου Επιστροφής Μεταναστών σίγουρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν ορθότερα και αποτελεσματικότερα αυτούς τους πόρους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας».