Τσουκαράκης – Περβαινάς κι ένα αδημοσίευτο κείμενο

Η συζήτηση του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ και του προέδρου της ΕΑΑΝ  στο Onalert εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Η ΚΕΘΑ σε ανακοίνωση που είχε εκδόσει μετά από την προβολή της συζήτησης αποκαλύπτει ένα κείμενο που είχε συνταχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί “για να διαφυλαχτεί το κλίμα ενότητας”.
Η ανακοίνωση της ΚΕΘΑ και το αδημοσίευτο μέχρι στιγμής κείμενος:

Μετά την συζήτηση του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ και του προέδρου της ΕΑΑΝ που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα του «onalert» και αντί άλλων σχολίων δημοσιεύεται κείμενο που είχε γραφεί αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων φορέων εν ενεργεία και αποστράτων το Φεβρουάριο 2013. Το κείμενο που ακολουθεί είχε αποφασιστεί να μη δημοσιευτεί τότε προκειμένου να «διαφυλαχτεί το κλίμα ενότητας» …!

Ήταν για κλάματα …

Για την πρωινή σύσκεψη της 18/2/13, οι «θεσμικοί» κάλεσαν τους «αναγνωρισμένους» φορείς αποστράτων, αλλά και αυτούς όχι όλους! Από τους «μη αποδεκτούς» κάλεσαν τον φορέα των εε στελεχών, αλλά μόνο προφορικά! Ίσως δεν έπρεπε να υπάρχουν σχετικές γραπτές μαρτυρίες. Οι «δύσκολες» προσκλήσεις πάντως έγιναν νύκτα Παρασκευής για την Δευτέρα. Διαδόθηκε βέβαια ότι τους κάλεσαν όλους, έτσι ώστε οι δικοί τους «υπήκοοι» να μη ψυλλιαστούν τίποτα! Τι να πει κανείς; Τόση προχειρότητα πια; Τέτοια έλλειψη συντονισμού;; Ή μήπως αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο;; Δηλαδή: Αν οι μη αρεστοί φορείς δεν έρθουν θα τους βγάλουμε διασπαστές, αν έρθουν … κακό του κεφαλιού τους!
Ο υπογράφων ήταν εκεί ως άτομο και αφού άκουσε αρχικά κάτι για ενότητα και ξανά για ενότητα, ζήτησε τον λογο δηλώνοντας ότι ανήκει σε κάποιο από τους φορείς που δεν προσκλήθηκαν. Στη συνέχεια είπε καθαρά :
«Είμαι εδώ ως άτομο όχι για να διαμαρτυρηθώ αλλά για να καταγγείλω ότι οι 3 ενώσεις Δημοσίου Δικαίου υπονομεύετε την ενότητα. Την ενότητα μεταξύ αποστράτων, την ενότητα μεταξύ αποστράτων και εν ενεργεία και όλων μας με τον ΛΑΟ. Είμαι εδώ για να καταγγείλω ότι έχετε στόχο με κάθε τρόπο να εκτονώσετε το θυμό και την αγανάκτηση των συναδέλφων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αυτός είναι ο ρόλος σας, αυτές είναι οι εντολές που πήρατε και τις εκτελείτε προσπαθώντας να ελέγξετε τις αντιδράσεις των συναδέλφων και να τους οδηγήσετε σε ανώδυνες για την κυβέρνηση λύσεις.
Και σας ρωτώ:
Θα δεχτείτε κοινή δράση αποστράτων εε όποτε οι τελευταίοι το αποφασίσουν;;
Θα συμμετάσχετε στην γενική απεργία μεθαύριο μαζί με όλο το λαό όπως και σε κάθε γενική απεργία;
Τι εντολές έχετε από τα μέλη σας;;»

Στη συνέχεια ο υπογράφων αποχωρώντας παρέμεινε έξω από την αίθουσα. Εκεί είχε την ευκαιρία να ακούσει αυστηρή κριτική για τις ΕΑΑ από περαστικούς και όσους μπαινόβγαιναν στην σύσκεψη, γνωστούς και άγνωστους. Ωστόσο και από την σύσκεψη ακούστηκαν πολλά για γέλια και για κλάματα!

Έγινε ενημέρωση από διάφορους για τις επαφές τους με τις αρχές. Από την συνάντηση με Σαμαρά μεταξύ άλλων λέχθηκε ότι τους είπε και «για κάτι που ετοιμάζει για τους εε» αλλά δεν μας είπανε τι, για να μην κυκλοφορήσει και ζητάνε και άλλοι εργαζόμενοι! Σαν το ανέκδοτο με τον Χιώτη καπετάνιο και τ’ αυγά που υποσχόταν στο πλήρωμά του. (*)
Τόση ήταν η σιγουριά – καθησύχαση που έπρεπε να περάσει προς το πόπολο που έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός να τους δώσει και το τηλέφωνό του να τον καλέσουν σε περίπτωση που κάτι από τα συζητηθέντα στην συνάντησή τους δεν γινόταν πράξη …! Τώρα πρόκειται για αφέλεια των τριών προέδρων, ή ανοιχτή συνεργασία μεταξύ τους και του γκουβέρνο για να καθησυχάσει το πόπολο;; Εκεί θαρρώ έβαλα την πρώτη φωνή και πήρε το λόγο κάποιος προβληματισμένος συνάδελφος και τους τα ‘σουρε με ήπιο και γλυκό τόνο. Κάποιος βγήκε τσατισμένος από την αίθουσα σχολιάζοντας: «Μα είναι 60 – 70 χρονών άνθρωποι πήγαν στον πρωθυπουργό έκατσαν με καφέ και μπισκοτάκι 2 ολόκληρες ώρες! Και τι είπαν: «βάρα με αγά μου ν’ αγιάσω»! Τρία λεπτά έπρεπε να μείνουν, να πουν τι έχουν να πουν και να φύγουν»! Κάποιος άλλος κύριος είπε μια φράση από τον Αισχύλο νομίζω. Μάλλον κάτι για κλωτσιά έλεγε … δεν το συγκράτησα … Απογοήτευση, μέχρι αηδία!
Πολλοί άλλοι μαχητικοί έπαιρναν τον λόγο! Αποδοκίμαζαν κάθε τόσο.

Ο ΣΥΣΜΕΔ προσπάθησε να τους πείσει για την αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων των εε και ότι δεν πρέπει να αντιδρούν (οι ΕΑΑ) ακόμα και αν αποφασίσουν να διαδηλώσουν με στολή κλπ. Για το θέμα του ΣΥΣΜΕΔ μάθαμε ότι η ΕΑΑΣ δεν τον θέλει μετά από απόφαση ΔΣ. Αλλά μη σκάτε! Ο πρόεδρος θα το ξαναβάλει πάλι για συζήτηση. Προφανώς η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΑΣ δεν κατάλαβε ποιο είναι το συμφέρον (της παράταξης και) της πατρίδας, αλλά … θα τους μεταπείσουν, που θα πάει. Είναι βλέπεις θέματα «υψηλής πολιτικής» και είναι δύσκολο να καταλάβουν! Η μη αποδοχή του ΣΥΣΜΕΔ από την ΕΑΑΣ ήταν και ο λογος που δεν έγινε η σύσκεψη εκεί και έγινε στην ΕΑΑΝ που φαίνεται να θέλει – ανέχεται τον ΣΥΣΜΕΔ. Όχι και 100% , μη τρελαθούμε αλλά προσωπικά ο πρόεδρος όσο είναι πρόεδρος θα τον καλεί … Οκει το πιάσαμε το υπονοούμενο! Κάποιος πρέπει να τον έχει και αυτόν από κοντά! (**)

Κατατέθηκαν δράσεις που πρέπει να γίνουν, όπως πρες κόνφερανς, επίσκεψη στα κόμματα, ακτιβιστικές ενέργειες και τελευταία – τελευταία στο δρόμο και πάλι με όρους. Πρέπει τουλάχιστον να ‘μαστε καμιά 10ριά χιλιάδες, να εξασφαλιστούν προβοκάτσιες κλπκλπκλπ. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Εδώ ήταν θαρρώ που έπεσε και λίγη τρομοκρατία: «προσέξτε μη διαμελιστεί η χώρα και τη θρυαλλίδα την βάλουν οι στρατιωτικοί με τις κινητοποιήσεις τους» …. οπότε κάποιος πρότεινε συγκέντρωση σε κλειστό χώρο όπως στο ΣΕΦ. Δηλαδή μακριά από τον υπόλοιπο λαό, κάπου μαντρωμένοι, αθέατοι! Η καλύτερη λύση σε περίπτωση που δεν γίνεται αλλιώς και δεν συγκρατιέται ο κόσμος, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η παράταξη για να «σώσει την χώρα»!

Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα επέτρεψαν να αναγνωστεί κείμενο του ΣΕΕ και μάλιστα από τον πρόεδρο ένωσης ΝΠΙΔ. Ακούστηκε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην προηγούμενη σύσκεψη στην ΕΑΑΣ. Φιλοδοξίες, αφέλεια, ή …. Αυτοί που έχουν την μεγάλη τιμή να έχουν το τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού προπαγανδίζουν καθ’ έξη ένα άλλο κόμμα … Να υπάρχουν άραγε λόγοι σκοπιμότητας; Τι απ’ όλα; Τελικά σαφέστατα υπεδείκνυαν ποιο είναι το σωστό κόμμα για στρατιωτικούς και εν πασει περιπτώσει αν κάποιος δεν πολύ-συμφωνεί ας πάει σε ένα άλλο του 0,0κάτι% και όχι …! Για την αριστερά ούτε λόγος! (***)

Συμφωνήθηκε το επόμενο ραντεβού να γίνει την άλλη Δευτέρα στην ΕΑΑΑ με σκοπό την προγραμματισμό των διαφόρων δράσεων … Δηλαδη από την επίσκεψη στον πρωθυπουργό τσούλησε μια βδομάδα μέχρι την πρώτη σύσκεψη! Θα τσουλήσει άλλη μία μέχρι το πρόγραμμα. Έχουμε χρόνο! Στη συνέχεια με διάφορες δικαιολογίες θα προτάξουν επισκέψεις ενημέρωσης σε κόμματα και κατά το Πάσχα μη πω καλοκαίρι ….

Συμφωνήθηκε να σταλεί σχέδιο ανακοίνωσης μαζί με πρόσκληση σε όλους – όλους συμμετέχοντες και μη φορείς σαν κίνηση καλής θέλησης.
Τι να κάνουν; Το χρέος – αποστολή τους είναι να τους μαζέψουν όλους … μην τους αφήσουν να αλωνίζουν μόνοι τους. Έχοντας τους από κοντά, κάπως θα τους φρενάρουν, κάπως θα τους συνετίσουν … (****)

Έγινε αναλυτική αναφορά στα δίκαια αιτήματα των αποστράτων. Δεν πρέπει να περιοριστούμε όμως μόνο σε αυτά, αλλά και για την άμυνα! Σύμφωνοι! Ναι αλλά όμως άλλα αιτήματα δεν έχομε εμείς οι στρατιωτικοί; Χαράτσια, φόροι, υγεία, παιδεία, ανεργία, μετανάστευση των παιδιών μας, κλπ, όπως όλος ο ελληνικός λαός;! Δυστυχώς από τον Αύγουστο 2012 (σε ανάλογη περίπτωση αλλά στην ΕΑΑΣ εκείνη τη φορά) η λέξη «λαός» είναι από τις απαγορευμένες! Σε μια σύσκεψη αποστράτων – συνταξιούχων στρατιωτικών λοιπόν δεν έγινε καμία αναφορά στα αιτήματα των παιδιών και εγγονιών τους, των συγγενών και φίλων, των γειτόνων!

Με λίγα λόγια το σχέδιο των ΕΑΑ και των προϊσταμένων τους:
1. Όσο είναι μπορετό να φαγωθεί ο χρόνος με ανώδυνες δράσεις.
2. Όταν δεν γίνεται αλλιώς, μακριά από τον υπόλοιπο λαό και από τα αιτήματα του! Μακριά και απομονωμένοι: χρονικά και τοπικά!
3. Μπουρδούκλωμα όσων φωνών ξεστρατίζουν από την … συσκότιση.
Με μια ανταμοιβή: το τηλέφωνο του πρωθυπουργού …!
20/2/2013

—————– —— —————-

Σημειώσεις ανασκοπώντας τα γεγονότα σήμερα (Ιούλιος 2013).

(*) Τελικά τι ετοίμαζε ο πρωθυπουργός για ας εε; Ας το έδωσε;; Μήπως εννοούσαν ας απολύσεις;
(**)Τελικά οι σχέσεις ΣΥΣΜΕΔ και ΕΑΑ αποκαταστάθηκαν πλήρως, μερικώς, ή …;
(***) Τελικά το «ακομμάτιστο» θριάμβευσε! Κάποιοι δρομολογήθηκαν ας τον ΣΕΕ … άλλοι ατύπως, άλλοι κραυγαλέα!
(****) Τελικά έχοντας ας φορείς από κοντά, ας … φρενάρισαν, ας συνέτισαν;

Άραγε το σχέδιο των ΕΑΑ και των προϊσταμένων ας επιτεύχθηκε; Έχω την γνώμη ότι:
1. Ο πρώτος στόχος δεν ας βγήκε πλήρως. Βρήκαν ισχυρή αντίσταση από φορείς αλλά και από συναδέλφους.
2. Ο στόχος ότι κάνουν να το κάνουν μακριά από τον λαό ας βγήκε 100%. Έτσι έπρεπε να γίνει;
3. Το μπουρδούκλωμα όσων φωνών ξεστρατίζουν … ας το σκεφτεί ο καθένας

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Μέλος της ΚΕΘΑ