Μια «αποσαφήνιση» για το πώς αξιοποιείται η «μάχιμη 5ετία» στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας φέρνει ανατροπή στους υπολογισμούς των εν δυνάμει συνταξιούχων.
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Κατίκος στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» του Σαββάτου (30/9/2023) σε νέα υπό έκδοση εγκύκλιο του ΕΦΚΑ θα διευκρινίζεται ότι η 5ετία δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως «χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής» αλλά μόνον ως συντάξιμος.
Το μπόνους από την έξτρα 5ετία μπορεί να φτάσει ως και 356 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη ή ως 4.272 ευρώ αύξηση σε ετήσια βάση, που θα είναι μόνιμη.
Τι άλλαξε
Η νέα εγκύκλιος, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», ανατρέπει και ανακαλεί τις οδηγίες της εγκυκλίου 43 (14/8/2023), στην οποία, όσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, αναφερόταν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο χρόνος υπηρεσίας των 5 ετών που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο «μπορεί να αναγνωρισθεί είτε ως συντάξιμος ή, εναλλακτικά, ως χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής».
Στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις 14/8/2023 (εγκύκλιος 43), η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι η αξιοποίηση του χρόνου ως πραγματική υπηρεσία σημαίνει ότι η έξτρα 5ετία μπορεί να θεωρηθεί χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής.
Στην εφαρμογή της όμως αυτή η εκδοχή θα δημιουργούσε τεράστια ανατροπή αφενός στο μισθολογικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά ακόμη και σε ενδεχόμενη «παραβίαση» της ιεραρχίας, καθώς ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός θα περνούσε χάρη στην έξτρα 5ετία έναν υψηλόβαθμο.
Εν αναμονή νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου
Έτσι – πάντα κατά το ρεπορτάζ του Κώστα Κατίκου στον «Ελεύθερο Τύπο» – τις επόμενες μέρες και σίγουρα εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί νέα ερμηνευτική εγκύκλιος.
Αυτό που θα λέει είναι πως η μάχιμη 5ετία τόσο για τους στρατιωτικούς όσο και (κυρίως δε) για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή τους αστυνομικούς, λιμενικούς (και Ακτοφυλακή), πυροσβέστες, ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες, ο έξτρα χρόνος των 5 ετών θα μπορεί να αξιοποιηθεί μόνον για την προσαύξηση της συντάξιμης υπηρεσίας τους.
Ξεκαθαρίζεται δηλαδή ότι τα 5 έτη που αναγνωρίζονται μένουν εκτός μισθού, ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας, και εντός σύνταξης, όπως ισχύει ήδη για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εισφορές
Οι εισφορές για την αναγνώριση ως διπλάσιας της υπηρεσίας των 5 ετών από τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας καταβάλλονται από τους ενδιαφερομένους και υπολογίζονται με τα ποσοστά εργαζομένου και εργοδότη (20%) επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις η αναγνώριση γίνεται με επιπλέον εισφορά 6,67% επί του μισθού. Για παράδειγμα, με μισθό 1.500 ευρώ η αναγνώριση για την έξτρα 5ετία κοστίζει 6.000 ευρώ.
Αν πρόκειται για πολιτικούς ή στρατιωτικούς υπαλλήλους διορισμένους έως 30/9/1990, η αναγνώριση του χρόνου της υπηρεσίας τους στο διπλάσιο μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία εξακολουθεί να γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών.
Για τους στρατιωτικούς, ως βάση υπολογισμού εισφορών ορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές που ισχύουν κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η υπηρεσία που λογίζεται αυξημένη στο διπλάσιο.
Στην περίπτωση όμως που είχαν υποβάλει δήλωση στην υπηρεσία τους να μην παρακρατούνται διπλές εισφορές και στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη, τότε η αναγνώριση του διπλάσιου χρόνου θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές όπως ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους.
Επέκταση σε νέες κατηγορίες
Με τις διατάξεις του άρθρου 23 του νόμου 4997/2022, η δυνατότητα για υπολογισμό χρόνου υπηρεσίας ως 5 έτη στο διπλάσιο που ισχύει για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας επεκτάθηκε και στα επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη, καθώς επίσης και στα στελέχη που υπάγονται στην ασφάλιση άλλων Ταμείων του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ).
Στις νέες κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση της έξτρα 5ετίας υπάγονται οι συνοριοφύλακες, με θητεία ή με σύμβαση, καθώς και οι ειδικοί φρουροί. Δικαίωμα εξαγοράς του χρόνου υπηρεσίας τους στο διπλάσιο έχουν και άλλες ειδικότητες όπως:
- Γιατροί και διασώστες αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ, εφόσον για κάθε εξάμηνο συμπληρώνουν 30 ώρες πτήσης.
- Πολιτικοί υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (περισυλλογή, επεξεργασία, καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών κ.λπ.), εφόσον για κάθε εξάμηνο συμπληρώνουν 30 ώρες εργασίας στις ειδικότητες αυτές.
- Στρατιωτικοί που υπηρετούν ως τεχνικοί σε μονάδες εκκαθαρίσεως ξηρός ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, καθώς και του αστυνομικού προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., σε υπηρεσίες επισήμανσης, περισυλλογής, εξουδετέρωσης και καταστροφής εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και το προσωπικό των ειδικών κατασταλτικών αντιτρομοκρατικών μονάδων.
Έξτρα σύνταξη ως 4.272€ το χρόνο δίνει η 5ετία
Το μπόνους από την έξτρα 5ετία μπορεί να φτάσει ως και 356 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη ή ως 4.272 ευρώ αύξηση σε ετήσια βάση.
Τα οφέλη φαίνονται στον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος».
Για παράδειγμα:
- Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.748 ευρώ αν βγει με 33 έτη θα πάρει 979 ευρώ σύνταξη, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 38 ετών με ποσό 1.199 ευρώ, δηλαδή παίρνει μόνιμη αύξηση 220 ευρώ το μήνα ή 2.640 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Υψηλόβαθμος στρατιωτικός με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 2.800 ευρώ αν βγει με 35 έτη θα πάρει 1.458 ευρώ σύνταξη, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 40 ετών με ποσό 1.814 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 356 ευρώ το μήνα ή 4.272 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση.
Η έξτρα 5ετία αναγνωρίζεται αφού συμπληρωθεί 25ετία πραγματικής υπηρεσίας από τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Για παράδειγμα, αξιωματικός με 23 έτη θα αποκτήσει δικαίωμα να μετρήσει ο χρόνος υπηρεσίας του στο διπλάσιο από το 25ο έτος και μετά. Κάνοντας αίτηση, μπορεί να αναγνωρίσει διπλάσιο το χρόνο που θα διανύσει από τα 25 ως τα 30 έτη, οπότε θα πάρει σύνταξη με 35 έτη. Μπορεί όμως να ζητήσει την αναγνώριση και για υπηρεσία που πραγματοποίησε ήδη ως την 25ετία. Σε αυτή την περίπτωση η 5ετία θα αυξήσει τα 25 έτη σε 30 και η σύνταξη θα είναι για 30 έτη αντί για 25.
Δείτε τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος»:
Πηγή: eleftherostypos.gr / Κώστας Κατίκος