ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ-Περικοπές: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».

Του Αντγου ε.α Στέλιου Καστραντά*

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον!»
(Ανώνυμος)

Παραθέτω παρακάτω ,έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, σχετικό απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που αφορούσε στα θέματα Εθνικής Άμυνας και των μέτρων, όπως έλεγε, τα οποία επρόκειτο να λάβει για την επίλυση των προβλημάτων των ε.ε και ε.α στελεχών των ΕΔ και την αποκατάσταση του κύρους των. Έλεγε λοιπόν το πρόγραμμα:

« Η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις. Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό θητείας θέτουμε ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης.
Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται τη διασφάλιση και την αναβάθμιση του κύρους των εν αποστρατεία στελεχών και των Ενώσεών τους, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά τους στον χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους.
Η Νέα Δημοκρατία θα άρει τον άδικο ηλικιακό «ρατσισμό» των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Δυστυχώς σε διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών από την δημοσίευση αυτού του προγράμματος, το παραπάνω κείμενο μοιάζει ,με βάση την πραγματικότητα, τελείως κατάπτυστο και γελοίο. Η δε εξαπάτηση και ο εμπαιγμός των συναδέλφων που εμπιστεύθηκαν τα εξαγγελλόμενα και εψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα, πρωτοφανής.

Και αντί για την επίλυση των προβλημάτων βλέπουμε να ψηφίζονται Μνημόνια και εφαρμοστικοί νόμοι και να γίνονται με το κόλπο των ειδικών μισθολογίων τριπλές περικοπές σε βάρος των μισθών και συντάξεων ,οι οποίες οδήγησαν τα μεν εν ενεργεία στελέχη στην απόγνωση και την εξαθλίωση τα δε εν αποστρατεία στην ολοκληρωτική φτώχεια και τον εξευτελισμό.

Δυστυχώς, τα ωραία στημένα λόγια που ακούγαμε τόσο καιρό τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αποδείχτηκαν μέρος μιας καλοστημένης προπαγάνδας προς πρόληψη αντιδράσεων. Αποδείχτηκε στη πράξη ότι για άλλη μία φορά οι Στρατιωτικοί γενικώς αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν για τους πολιτικούς , στόχο προς εξόντωση και εξαθλίωση. Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό, τότε στον περιβόητο εφαρμοστικό νόμο (4093/2012) για το λεγόμενο Μνημόνιο 3 , δεν θα καθόριζαν το βασικό μισθό του Ανθυπολοχαγού να είναι προτελευταίος μεταξύ των αναφερομένων στο νόμο 19 τομέων ειδικών μισθολογίων.

Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε άλλους κλάδους εργαζομένων ,που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, θα λέγαμε ενημερωτικά, ότι ο συνολικός αριθμός των τομέων επαγγελμάτων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως προκύπτει από το ΝΔ4093/2012, και των οποίων οι αποδοχές προσδιορίζονται με βάση τον βασικό μισθό του εισαγωγικού βαθμού, είναι 19. Μεταξύ αυτών είναι ο κλάδος των δικαστικών ,του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, του διπλωματικού προσωπικού του ΥΠΕΞ, του προσωπικού των κρατικών ορχηστρών, των Αρχιερέων, των στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ καθώς και του εκπαιδευτικό προσωπικό των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Από όλους λοιπόν τους παραπάνω κλάδους στον ψηφισθέντα περιβόητο εφαρμοστικό νόμο, πρώτος έρχεται ο βασικός μισθός του εισαγωγικού βαθμού των δικαστικών (πρωτοδίκη) με 1778 ευρώ ,δεύτερος των ιατρών του ΕΣΥ (επιμελητής Β!) με 1321 ευρώ, τρίτος του κλάδου των Αρχιερέων (Τιτουλάριος Επίσκοπος) με 1089 ευρώ και στη συνέχεια αφού ακολουθούν άλλοι , έρχεται 18ος στη σειρά με 875 ευρώ ο βασικός μισθός του εισαγωγικού βαθμού των στελεχών των ΕΔ (Ανθυπολοχαγός και αντίστοιχοι). Και λίγο πάνω από τον βασικό μισθό του Ανθυπολοχαγού, βρίσκεται με 886 ευρώ ο βασικός μισθός του εισαγωγικού βαθμού του προσωπικού των κρατικών ορχηστρών (μουσικός).

Εδώ λοιπόν με την κλιμάκωση από την πολιτεία των βασικών μισθών των διαφόρων κλάδων των ειδικών μισθολογίων, προκύπτουν εύλογα ορισμένα ερωτήματα: Ο καθορισμός δηλαδή αυτής της κλίμακας έγινε με βάση τις ανάγκες των νεοεισερχομένων; Τις σπουδές τους; Το προσφερόμενο έργο τους; Με ποιο άραγε κριτήριο;

Γιατί εάν έγινε με βάση τις ανάγκες, τότε θα έπρεπε όλοι οι κλάδοι να ξεκινούσαν με τον ίδιο βασικό μισθό κάτι που φαίνεται λογικό. Εάν έγινε πάλι με βάση τις σπουδές τότε θα έπρεπε οι αποκλίσεις μεταξύ πρώτου και τελευταίου να ήσαν πολύ μικρές μιας και οι περισσότεροι θεωρούνται απόφοιτοι ΑΕΙ. Εάν τέλος έγινε με βάση το προσφερόμενο έργο, τότε αναμφίβολα θα έπρεπε ο τομέας όσων υπηρετούν την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια της Χώρας ,εσωτερική και εξωτερική, να ευρίσκετο μεταξύ των πρώτων αν όχι ο πρώτος.

Συνεπώς εφόσον αυτό δεν έχει συμβεί τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ή ότι οι βασικοί μισθοί καθορίσθηκαν με βάση την δυνατότητα πίεσης που μπορούσε να εξασκήσει ο κάθε κλάδος προς τους βουλευτές και την Κυβέρνηση ,ή ότι καθορίστηκαν με βάση σκοπιμότητες που ήθελαν να εξυπηρετήσουν οι ίδιοι ή η τρόικα. Γιατί είναι πλέον ή σαφές ότι ο τομέας της Άμυνας, όπως έχει πολλές φορές γραφεί και τονισθεί, αποτελεί για την τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ, αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή δραστηριότητα.

Εφόσον λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα και εφ’ όσον τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το κόλπο των ειδικών μισθολογίων και τις ευλογίες της Κυβέρνησης οδηγούνται στην πλήρη εξαθλίωση, θα μπορούσε η Κυβέρνηση δείχνοντας και συμμόρφωση στο σκεπτικό της τρόικας και αποδεχόμενη και εναλλακτικούς τρόπους του δόγματος της έξυπνης άμυνας που εισηγείται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, να μελετούσε ως εναλλακτική λύση άμυνας έναντι πιθανής τουρκικής εισβολής, την αποστολή κρατικών ορχηστρών στον Έβρο ώστε, παίζοντας οι ορχήστρες μας κανένα τσιφτετέλι, να μεράκλωναν τους Τούρκους και να τους σταματούσαν. Ή πάλι, σε κυνήγι τρομοκρατών ή αντιμετώπιση εγλκηματιών ,αντί για δυνάμεις καταστολής, να έστελναν μερικούς επισκόπους τιτουλάριους να έκαναν μερικούς αγιασμούς και ευχέλαια για να τους εξορκίσουν και να τους παρακινήσουν να παραδοθούν εθελοντικά.

*Ο Αντγος ε.α Στέλιος Καστραντάς είναι Γεν. Γραμματέας της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών . (Α.Κί.Σ)