Οι περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων αλλά και η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει προκάλεσε μια συνάντηση που μεχρι πρόσφατα κανείς δεν θα περίμενε. Η “θεσμική” Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού πήγε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κόμματος.
Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα.
Διαβάστε τι γράφει η ανακοίνωση της ΕΑΑΣ:
Η συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, έλαβε χώρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκ μέρους του παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Βουλευτής Αιτωλ/ανίας και συντονιστής ΕΕΚΕ (Άμυνας) κ. Γεώργιος Βαρεμένος και ο συντονιστής του τμήματος Άμυνας Σχης ε.α. κ. Αναστάσιος Βλάχος.
Αρχικά έγινε μια γενική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ που περιελάμβανε ενημέρωση για το σκοπό, τη λειτουργία και την οργάνωση της Ένωσης, αναφορά στα φλέγοντα θέματα που αφορούν τα Μέλη της, ενώ κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα που θα δοθεί στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και ζητήθηκε η στήριξη και άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσαν κυρίως την πλήρη υλοποίηση της απόφασης 2192/14 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το νέο μισθολόγιο, τα Μετοχικά Ταμεία, την απένταξη μερισμάτων και βοηθημάτων (ΕΚΟΕΜ) από το συνυπολογισμό στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές, την ενεργοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΕΤΕΘΑ), την αναγνώριση του ειδικού εργασιακού καθεστώτος των Στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. που απορρέει από το Σύνταγμα και το ΜΗ χαρακτηρισμό τους με τον απαξιωτικό όρο «ένστολοι». Επίσης ζητήθηκε η θέση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα, για το συνδικαλισμό στις ΕΔ και το ρόλο τους ως Δύναμη Αποτροπής και Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων.
Ο κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στα θέματα του κατατεθέντος υπομνήματος, δήλωσε ανεπιφύλακτα ότι οφείλει η Πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση, να γίνει ξεκάθαρη η διάκριση των Εξουσιών, ενώ για τα Μετοχικά Ταμεία ότι οφείλει να γίνει έρευνα εις βάθος για τον καταλογισμό των ευθυνών και μετά τις αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουν σε εξυγίανση και ενδεχόμενη ενοποίηση. Για τις ΕΔ δήλωσε ότι αναγνωρίζονται για την εκτέλεση του καθήκοντος, ανήκουν στο λαό και όχι σε Κόμματα ή κομματικά παρασυστήματα, έχοντας περιθώρια να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και υπεραμύνθηκε της αξιοκρατίας χωρίς παραθεσμικό ρόλο. Επίσης πρόσθεσε για την περιουσία των ΕΔ ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως προς όφελος των Στελεχών για τα θέματά τους (βιωσιμότητα Ταμείων ή έμμεσες παροχές) ενώ καυτηρίασε την πρόσφατη απόδοση 2 Στρτκών χώρων στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς τη γνώση του ΥΠΕΘΑ. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη νομοθέτησης για τη συνυπηρέτηση και εξέφρασε θετική άποψη για το συνδικαλισμό στις ΕΔ κάτω όμως από προϋποθέσεις, όπως τήρηση της πειθαρχία, χωρίς καμία αρμοδιότητα στην εξάσκηση της Διοίκησης, ούτε φυσικά να επιτρέπονται απεργίες, αλλά να επιτρέπεται η συλλογική άποψη.
Κατόπιν ο κ. Βίτσας εξέφρασε γενικά τη διαφορετική φιλοσοφία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης όχι με λιτότητα αλλά με αναδιανομή του πλούτου, την ανάγκη επιβολής της αξιοκρατίας, που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται λόγω της παρέμβασης των Κομμάτων και αναφέρθηκε στο ρόλο των ΕΔ & ΣΑ στην υπηρεσία της χώρας με δημοκρατικά δικαιώματα σε στρατιωτικό πλαίσιο. Επίσης αναφέρθηκε στην αδικία των Νόμων που εφαρμόζουν μέτρα με ηλικιακά κριτήρια, αλλά και στην αντισυνταγματικότητα της αναδρομικότητας πολλών από αυτών. Τόνισε το θέμα της διάκρισης των εξουσιών και δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά ο τρόπος υλοποίησης να γίνεται κατόπιν συζητήσεως.
Ακολούθησε συζήτηση που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και διάλογο επί των διαφόρων θεμάτων, ενώ τονίσθηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως τιμάει και αναγνωρίζει το έργο των Στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α., συμφωνεί με την κατάργηση του απαξιωτικού όρου «ένστολοι» και αποδέχεται το ρόλο των ΕΔ ως δύναμη αποτροπής και ασφάλειας των Ελληνικών (Ευρωπαϊκών ) συνόρων.
Τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με τους κκ. Βίτσα και Βαρεμένο να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για περαιτέρω συναντήσεις εάν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις, καθώς και την επιθυμία λήψης προτάσεων από την Ε.Α.Α.Σ. για θέματα κυρίως αρμοδιότητάς της αλλά και ευρύτερων του τομέα Άμυνας.