Οι τροπολογίες για τους απόστρατους που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογίες για τις αδικίες στο συνταξιοδοτικό στρατιωτιωτικών και συνατξιούχων από τα Σώματα Ασφαλείας, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τροπολογίες:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 
στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών»
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  
1. Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν.4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ Α΄226) «από 1.11.2011 στους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Η κατά τα ανωτέρω μείωση διακόπτεται από την πρώτη του επόμενου μήνα από εκείνο κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 55ο έτος της ηλικίας. Όσοι δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω μείωση, μειώνεται κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης τους που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.» Από τη μείωση του 40 % εξαιρέθηκαν οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία, καθώς και όσοι εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο εκφράστηκε ρητά η αντίθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σε αυτή την ρύθμιση που διέπεται από ηλικιακό ρατσισμό και στερεί την σύνταξη από συνταξιούχους που έχουν καταβάλλει πλήρως τις εισφορές τους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται η πλειονότητα των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι δεν αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα και δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Η κατηγορία αυτή οδηγήθηκε στην αποστρατεία για διάφορους λόγους (οικογενειακούς, υπηρεσιακούς ή κοινωνικούς), παραιτούμενοι επιπλέον χρημάτων, υπηρεσιακών προνομίων και συντάξεων καθώς και τα τρία αυξάνουν με την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία. 
Συνεπώς η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλόβαθμοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν εξάντλησαν την ιεραρχία και τα όρια ηλικίας ώστε να έχουν μία σύνταξη που θα τους επιτρέπει την επιβίωση.

Αντί να εντοπισθούν οι αιτίες που οδηγούν στην εθελούσια αποστρατεία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κόπηκαν τα επιδόματα, επιβλήθηκε μείωση του 40% και απαγορεύθηκε το δικαίωμα στην εργασία. Επιπλέον, χωρίσθηκαν οι απόστρατοι σε δύο κατηγορίες θεωρούμενοι οι αδύναμοι απ’ αυτούς ως υπεύθυνοι για την δημοσιονομική κατάσταση.

2. Η παρούσα διάταξη προωθείται, προκειμένου να αρθεί εν μέρει η άδικη και τιμωρητική ρύθμιση του άρθρου 1 παρ 10 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄226) και είναι αυτονόητο ότι εδράζεται στην αρχή της ισότητας, ούσα ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων στρατιωτικών από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. 

Β. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο ……….. 
Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ’ της παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν.4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ Α΄226) αντικαθίσταται ως εξής : 
«Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι εξαιρούνται από τη μείωση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄.»
Αθήνα, 18 Απριλίου 2013
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
Θοδωρής Δρίτσας 
Νάντια Βαλαβάνη  
Δημήτρης Γάκης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 

στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

1. Mε το άρθρο 10 του νόμου 3865/2010 «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 120/21.7.2010) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι απόστρατοι, που εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται, καθιερώθηκε αναστολή καταβολής της σύνταξης η των συντάξεων που λαμβάνουν από οποιαδήποτε πηγή, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. 
Για τους στρατιωτικούς συνταξιούχους η αναστολή καταβολής της σύνταξης καθορίσθηκε ότι ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 53ου έτους της ηλικίας τους.
Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι μετά τη συμπλήρωση του 53ου έτους της ηλικίας, τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε τριάντα ημερομίσθια  του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ενώ το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κυρίων συντάξεων που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 10 του Νόμου 3865/2010 ορίζουν ότι εφαρμόζονται στους συνταξιούχους που θα αναλάβουν εργασία εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή θα αυτοαπασχοληθούν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3865/2010 (21-7-2010) και εφεξής, ενώ για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη αναλάβει εργασία εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνταν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (21-7-2010), η ισχύς των περιοριστικών για το δικαίωμα της εργασίας των αποστράτων διατάξεις μετατέθηκε από 1/1/2013 και μετά.
2. Η παραπάνω απαγόρευση απασχόλησης απόστρατων συνταξιούχων είναι αντίθετη με  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ανέφερε τα εξής : «Σχετικώς σημειώνεται (βλ. και Γενικές παρατηρήσεις Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας επί του Νσχ για το ΝΑΣ, σελ. 4), ότι κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κριτήρια της αναλογικότητας συνταξιοδοτικής ρύθμισης, δηλαδή, της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ της προσβολής αγαθού, όπως η σύνταξη, που προστατεύεται από την ΕΣΔΑ, και του δημόσιου συμφέροντος, είναι, ιδίως, ο τρόπος και η έκταση της στέρησης της σύνταξης, η ύπαρξη ή όχι άλλων μέσων διαβίωσης, η διατήρηση ή όχι του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη. Έτσι, επί πλήρους και αυτοδίκαιης στέρησης της σύνταξης, το ΕΔΔΑ αποφαίνεται ότι διαταράσσεται η δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ της προσβολής αγαθού το οποίο προστατεύεται από την ΕΣΔΑ και του δημόσιου συμφέροντος, και ως εκ τούτου συντρέχει παραβίαση του άρθρου 1 ΠΠΠ της ΕΣΔΑ (ΕΔΔΑ Υποθ. Αποστολάκης, Αποφ. 22.10.2009, ΕΔΚΑ 2009, σελ. 689, ΕΔΔΑ, Υποθ. Asmundsson, Αποφ. 12.10.2004, ΕΔΚΑ 2005, σελ. 97. Βλ. και Γνωμοδότηση ΕλΣ, 29.6.2010, σελ. 57-58).»
3. Η δυσμενής διάκριση σε βάρος των εργαζόμενων στρατιωτικών συνταξιούχων έγινε αντιληπτή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 31/2012 «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας» (ΦΕΚ Α’ 256/2012) παρέτεινε για έναν (1) ακόμη χρόνο, δηλ. μέχρι 1-1-2014, το δικαίωμα εργασίας των στρατιωτικών συνταξιούχων, που είχαν αποστρατευθεί πριν την 21-7-2010. 
4. Η παρούσα διάταξη προωθείται, προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων στρατιωτικών συνταξιούχων, ανεξάρτητα από χρόνο έναρξης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, δεδομένου ότι πρόκειται για επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα και φέρουν οι ίδιοι τον κίνδυνο της δραστηριοποίησής τους, και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο άμεσης ανακούφισης μιας κατηγορίας στρατιωτικών συνταξιούχων, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, και αποσκοπεί στην μερική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου μέχρι την πλήρη και ολοσχερή αποκατάσταση του ύψους των στρατιωτικών συντάξεων στα προμνημονιακά επίπεδα, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών.
Β. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο ………..  
Στο άρθρο 10 του Νόμου 3865/2010 ««Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 120/21.7.2010) προστίθεται παράγραφος «3» ως εξής :

«3. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εξαιρούνται οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, όλων των Όπλων και Ειδικοτήτων, που αυτοαπασχολούνται. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται και για τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, που αυτοαπασχολούνται πριν την θέση της σε ισχύ.»

Αθήνα, 18 Απριλίου 2013
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
Θοδωρής Δρίτσας 
Νάντια Βαλαβάνη
Δημήτρης Γάκης