Οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοι συνεδριάζουν στην Αθήνα

Όλοι οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που ασχολούνται με την εκπροσώπηση των συναδέλφων τους και δεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματά τους βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για την συνεδρίαση των των εθνικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού οργανισμού στρατιωτικών οργανώσεων (EUROMIL). Σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους στρατιωτικούς και ειδικά τους Έλληνες η συνεδρίαση του Euromil στην Αθήνα είναι σημαντική.

Γιατί μας εξηγεί ο ο Ευθύμιος Γκιτέρσος Μέλος ΑΝΕΑΕΔ που έχει αναλάβει κι όλη την οργάνωση:

Στην Αθήνα, την 17 και 18 Απριλίου 2015, θα λάβει χώρα το 111 Presidium Meeting (συνεδρίαση των εθνικών εκπροσώπων) του ευρωπαϊκού οργανισμού στρατιωτικών οργανώσεων (EUROMIL). Θα παραστούν συνάδελφοι στρατιωτικοί, εν ενεργεία κυρίως αλλά και εν αποστρατεία, από 43 σωματεία ή ενώσεις, που προέρχονται από 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΑΝΕΑΕΔ είναι αποφασισμένη να συμβάλει δραστικά και χρήσιμα, με τις μικρές της δυνάμεις, στην προβολή του διεκδικητικού και αγωνιστικού της πλαισίου και των δραστηριοτήτων της, προς όφελος όλων των συναδέλφων και της χώρας μας.

Σύμφωνα με το επίσημο ετήσιο πλάνο του οργανισμού μερικές από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει να εκτελέσει, προκειμένου να συμβάλει σε λύσεις προβλημάτων που τον απασχολούν, είναι οι παρακάτω:

α. Η συνέχιση της συμμετοχής και των παρεμβάσεών της σε τομείς διαφόρων κοινωνικών διαλόγων σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
β. Η νομική ενημέρωση των μελών του EUROMIL για τα κοινωνικά και επαγγελματικά δικαιώματα που τους αφορούν, προκειμένου να αποφεύγουν τον αποκλεισμό τους από τον κοινωνικό διάλογο στη χώρα τους, (π.χ. οδηγίες για το χρόνο εργασίας στις χώρες της ΕΕ).
γ. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές στο ευρωκοινοβούλιο, όπως είναι π.χ. η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τις θέσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του οργανισμού.

Επίσης παρακολουθείται στενά η εφαρμογή της σύστασης CM / Rec (2010) 4, που εγκρίθηκε από το Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24 Φεβρουαρίου 2010 (αφορά την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων). Το ίδιο στενά παρακολουθείται και η υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αφορά την ελευθερία ίδρυσης και συμμετοχής σε σωματειακή δραστηριότητα των στρατιωτικών). Η παροχή δε κάθε υποστήριξης σε μέλη που έχουν ανάγκη της συνδρομής του οργανισμού για τα παραπάνω θέματα, είναι στις προτεραιότητές της.
Για την επίτευξη των παραπάνω παρεμβάσεων ο EUROMIL θα επιδιώξει να θεσπίσει ένα οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) και παρέμβασης. Θα επιδιώξει να αυξήσει την πιο αποτελεσματική υπεράσπιση μέσω συντονισμένης άσκηση πίεσης, δηλαδή τη σύνδεση της πίεσης σε εθνικό επίπεδο με την πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οικοδομώντας παράλληλα συμμαχίες (π.χ. EUROCOP).

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, τα μέλη του οργανισμού, εκτός από τα διαδικαστικά, θα ασχοληθούν με τρία θέματα.

Το πρώτο, αφορά τις «αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (γαλλικές περιπτώσεις) και την καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Σχετική ενημέρωση στο, http://www.aneaed.gr/arthra/arthra-melon/item/842-to-eyropaiko-dikastirio-dikaiose-toys-galloys-stratiotikoys.html

Το δεύτερο, αφορά το «κοινωνικό ρυθμιστικό πλαίσιο ή νομοθεσία που ισχύει σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης στρατιωτικού κατά τη διάρκεια ή μετά από επιχείρηση ή αποστολή στο εξωτερικό»

Το τρίτο, αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/391, της 12ης Ιουνίου 1989, για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στις ένοπλες δυνάμεις.
Τέλος θα γίνει ανάπτυξη – συζήτηση του θέματος, «νέες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας».
Σημαντικό διαδικαστικό γεγονός της τακτικής αυτής συνεδρίασης θα είναι και η αποδοχή της αίτησης σύνδεσης, σαν μέλος παρατηρητής, της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (ΠΟΕΣ).

Με τη ενεργή και διαρκή συμμετοχή της η ΑΝΕΑΕΔ, στον EUROMIL, θέλει να επικοινωνήσει τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, να γνωρίσει τα δικά τους και όλοι μαζί αλληλέγγυα να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ανθρώπινη ζωή.
Ο στρατιωτικός πρέπει να αγωνίζεται κοινωνικά με τα ίδια δικαιώματα με αυτά των υπολοίπων πολιτών και αυτό είναι μια από τις βασικές αξίες του EUROMIL. 8/4/2015