Ο Δένδιας «αδειάζει» απόστρατους που συναντήθηκαν με την Χρυσή Αυγή και μιλά για «μετάνοια»

“Αδειάζει” την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού για την ατυχέστατη επιλογή της να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον συνάδελφο Μάνο Τσαλδάρη ο κ. Δένδιας λέει :

“Θέλω να πιστεύω ότι έχουν μετανιώσει ήδη όσοι είχαν τη σχετική πρωτοβουλία, εκ μέρους της συγκεκριμένης Ένωσης. Δεν εκφράζει όμως το σύνολο των αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι, είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουν να έχουν την παραμικρή σχέση με μία υπό δικαστική διερεύνηση εγκληματική οργάνωση”.

Ο ΥΕΘΑ μιλά ακόμη για τις περικοπές , τα Μετοχικά Ταμεία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγεται ότι το σημαντικότερο «οπλικό» σύστημα σε ένα στρατό είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Στην ομιλία σας την ημέρα που αναλάβατε το υπουργείο αναφέρατε ότι σε ό,τι αφορά τη μισθολογική αποκατάσταση των στρατιωτικών «είναι εκπεφρασμένη η βούληση της κυβερνήσεως και για την αναπλήρωση των θυσιών αυτών». Πιστεύεται ότι πράγματι αναπληρώνονται οι θυσίες ή σκοπεύετε με «αντισταθμιστικά» μέτρα να εξισορροπήσετε τις απώλειες των μισθών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι ο σημαντικότερος παράγων ισχύος ενός στρατού είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Η αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα πραγματοποιηθεί στο ακέραιο, σε βάθος βεβαίως χρόνου. Παράλληλα, μεριμνούμε και για την ελάφρυνση των βαρών των στελεχών, με μία σειρά κοινωνικών παροχών (προγράμματα στέγασης, σίτισης από τις Λέσχες με συμβολικό ουσιαστικά αντίτιμο κλπ) που παρέχονται στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που βιώνουν. Αλλά υπάρχει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα και θα το πράξουμε, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων που πιθανότατα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα ταμεία που είναι εύρωστα; Είστε έτοιμος να δεχθείτε το αναμενόμενο πολιτικό κόστος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα απόφαση για την ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων. Οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν παραγγελθεί αφορούν την βιωσιμότητά τους και μόνο. Η ενοποίηση που όντως έχει αποφασισθεί και βρίσκεται στη φάση υλοποίησης, αφορά τη συγκρότηση Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας και του Ταμείου Εθνικού Στόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4250/2014. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά χρήσιμο, το οποίο μπορεί με την ορθή λειτουργία να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχατε κινήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό στην Ελληνική Αστυνομία στελεχών που είχαν σχέσεις με την Χρυσή Αυγή. Πριν την άφιξή σας στο υπουργείο υπήρξε συνάντηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με στελέχη και τους απόστρατους στρατιωτικούς κι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, την οποία δεν θελήσατε να σχολιάσετε γιατί όπως είπατε θα λέγατε πικρά λόγια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση αυτή ανατρέχει σε ημερομηνία προ της ανάληψης των καθηκόντων μου. Πρόκειται για ατυχή ενέργεια, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και σε επίπεδο ουσίας. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν μετανιώσει ήδη όσοι είχαν τη σχετική πρωτοβουλία, εκ μέρους της συγκεκριμένης Ένωσης. Δεν εκφράζει όμως το σύνολο των αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι, είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουν να έχουν την παραμικρή σχέση με μία υπό δικαστική διερεύνηση εγκληματική οργάνωση. Θέλω να σας διευκρινίσω επίσης ότι ο Νόμος δεν μου δίνει τη δυνατότητα άλλου ελέγχου, πέραν του διαχειριστικού, στις Ενώσεις Αποστράτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα πολλά σκάνδαλα σχετικά με τους εξοπλισμούς. Εσείς πως θα κινηθείτε προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:
Τα σκάνδαλα τα εξέθρεψε μία συγκεκριμένη νοοτροπία ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς, στο σύνολο του Δημοσίου τομέα, που είχε αποτέλεσμα τελικά είτε τη λεηλασία του είτε τον έκνομο και προκλητικό πλουτισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και δημόσιων λειτουργών. Η Πολιτεία, όπως απέδειξε και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου και σε άλλες περιπτώσεις, έχει το θεσμικό οπλοστάσιο για να τα αντιμετωπίσει. Ανεξάρτητα από αυτό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε υπόνοιες να αιωρούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εκτιμάτε ότι τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών με σκοπό να κερδίσει την Αμερικανική συγκαταβατικότητα στα θέματα της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και της «συνεκμετάλλευσης» των υδρογονανθράκων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι επιθυμεί η τουρκική πλευρά, γνωρίζω όμως τι επιθυμούμε εμείς: να περιφρουρήσουμε την εθνική ακεραιότητα μέχρι τελευταίας σπιθαμής και να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας και Δημοκρατίας στη περιοχή. Η παραδοχή αυτή δεν στρέφεται έναντι οιουδήποτε και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα γειτονικά κράτη το παράδειγμα της συνεργασίας που ήδη έχουμε αναπτύξει με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μόνο αμοιβαίο όφελος μπορεί να υπάρξει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πως σχολιάζετε το αιφνιδιαστικό αίτημα του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτολγου για επίσκεψή του μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θράκη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το να ανταλλάσσουν απόψεις οι κυβερνήσεις των δύο κρατών σε επίπεδο κορυφής, όχι μόνο δεν είναι αρνητικό, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί και εξαιρετικά θετικό. Όπως θετικό είναι να υπάρχει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και να λύνονται τυχόν προβλήματα εν τη γενέσει τους. Θα ήθελα να διευκρινίσω όμως ότι στην ατζέντα του Συμβουλίου δεν συμπεριλαμβάνονται ζητήματα Άμυνας. Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο θίγετε, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μία επίσκεψη οπουδήποτε στην επικράτειά της, αλλά σαφώς παίζει ρόλο και η διάσταση η οποία δίνεται σε ένα τέτοιο γεγονός. Και καλό είναι να μην παραβιάζει καμία πλευρά, όταν είναι φιλοξενούμενη, ορισμένους άτυπους αλλά εξαιρετικά χρήσιμους για την καλή γειτονία κανόνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παρουσία σας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης άφησε το στίγμα της με το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Η παραμονή σας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τι προσδοκάτε να συνδεθεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πέρα από την διασφάλιση των συνθηκών ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν ομαλά και απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, θα ήταν ωφέλιμη από πολλές πλευρές η πλήρης αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας έμψυχου δυναμικού τους και των υλικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους. Να μπορέσουμε δηλαδή να μετατρέψουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε φορέα αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας και να αξιοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις, όχι μόνο προς κάλυψη των αναγκών τους αλλά και προς εξαγωγή. Είναι καιρός να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο και να τις μετατρέψουμε από «καταναλωτή» αμυντικής τεχνολογίας άλλων κρατών – με όλα τα παρεπόμενα αρνητικά που μπορεί να έχει αυτό – σε παραγωγό προϊόντων με σημαντικού ύψους εγχώρια προστιθέμενη αξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να πιστεύω πως ναι και ότι επιτέλους θα αποσυνδεθεί από την κομματική διαμάχη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να αποδείξει ο πολιτικός κόσμος σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία είναι μία συμφωνία σε ένα πρόσωπο που να ενώνει όλους τους Έλληνες. Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη χώρα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και να το συνειδητοποιήσει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ούτε χρειάζεται να συγκυβερνάμε για να υπάρχει συμφωνία στους στοιχειώδεις όρους επιβίωσης της χώρας.