Κυβέρνηση: Τι αυξήσεις έλαβαν και τι πρόκειται να λάβουν οι ένστολοι

Στα 3,33 ευρώ ανά ώρα θα ανέλθει η νέα αυξημένη αποζημίωση για νυχτερινή εργασία που θα λάβουν οι ένστολοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα (9.9.2024) ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη τύπου εξειδίκευσης των μέτρων, τα οποία εξήγγειλε προχθές (9.9.24), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η αύξηση στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι ένστολοι (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) κατά 20% θα ισχύσει από 1.1.2025. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα.

Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, απαντώντας και στην κριτική που ασκείται για την σχεδόν αμελητέα αύξηση στις αποδοχές που θα λάβουν οι ένστολοι μέσω της νυχτερινής αποζημίωσης, σημειώνουν πως αυτή η αύξηση δεν είναι μόνη, με δεδομένα πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια στην οικονομίας.

Λένε επί παραδείγματι πως στις αποδοχές που θα δουν στην τσέπη τους οι ένστολοι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επερχόμενη αύξηση που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλόγως με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο, σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ. Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού, θα ακολουθήσουν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (όπως έγινε και με τα 70 ευρώ το 2024). Έτσι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν δε πως ειδικά οι ένστολοι έχουν λάβει ήδη:

Φωτογραφία Eurokinissi