Ο πρώην Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος είναι πρόσωπο που σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του προκαλεί αντιδράσεις . Έτσι και τώρα με το non paper που έστειλε στον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο προκάλεσε την αντίδραση απόστρατων αξιωματικών οι οποίοι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργαστεί με τον στρατηγό Φράγκο.
Η απάντηση όπως μας την έστειλαν :
“Μία απάντηση στην αμετροέπεια του κ. Φράγκου!
Αλγεινή είναι η εντύπωση που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Α/ΓΕΣ αλλά και υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Πικραμένου κ. Φράγκου Φραγκούλη με τις οποίες έμμεσα κατηγόρησε με αυτοκρατορικό ύφος την Στρατιωτική Ηγεσία που τον διαδέχθηκε μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «Στρατηγοί του εξωτερικού και των καναπέδων». Στις ίδιες δηλώσεις προς τον Τύπο με εξωπραγματική αυταρέσκεια «διαφήμισε» την θητεία του ως Α/ΓΕΣ αλλά και την ετοιμότητα του ως «άλλος Παπάγος» να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολιτική ζωή του τόπου. Και όλα αυτά μετά την αποκάλυψη ότι απέστειλε επιστολή (non paper) στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλο με την οποία διαφωνεί σε θέματα αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς. Οι προαναφερθείσες ενέργειες του κ. Φράγκου θεωρούνται ατόπημα και δεν υπάρχει προηγούμενο!
Βέβαια σε μία χώρα όπου κυριαρχούν οι στρεβλώσεις, τα φληναφήματα και η συνθηματολογική μπουρδολογία ίσως και να περνούσαν απαρατήρητες οι προσπάθειες του «αφηγητή» να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να συντηρήσει μύθους προκειμένου να δημιουργήσει την επιθυμητή εικόνα για το πρόσωπο του. Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και κρίνεται σκόπιμο να μοιρασθούμε κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς καθόσον τα γεγονότα είναι…γεγονότα και δεν αμφισβητούνται.
Ο κ. Φράγκος τόσο με την επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο όσο και με πομπώδεις δηλώσεις αριστερά και δεξιά εξέφρασε την αντίθεση του στην διαμορφούμενη δομή δυνάμεων και ιδιαίτερα στην κατάργηση του Β’ΣΣ. Όμως παρέλειψε να μας πει ότι ως Α/ΓΕΣ για δύο και πλέον χρόνια, κατά παράβαση ήδη ειλημμένων αποφάσεων των θεσμικών οργάνων όχι μόνο διατήρησε με νύχια και με δόντια μία δαπανηρή, παρωχημένη, ψυχροπολεμική και αναποτελεσματική Δομή Δυνάμεων και Διοικήσεως αλλά συγκρότησε και νέες Μονάδες επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Μόνο όταν μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου με τον οποίο είχε από κάθε άποψη «αρμονική» συνεργασία άρχισε τις «αντιπολιτευτικές» κορώνες προς τον κ. Μπεγλίτη, ο οποίος πέρα από την γενική του ανεπάρκεια ως ΥΕΘΑ επεδίωκε σε αυτό τον τομέα έναν εξορθολογισμό. Ο κ. Φράγκος επίσης παρέλειψε να μας πει ότι ενώ κατηγορούσε τους διαδόχους του, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» όταν ο ίδιος ήταν αυτός που ως Αρχηγός έπραξε το ίδιο παρακάμπτοντας κατά κόρον θεσμικές διαδικασίες και αγνοώντας εισηγήσεις των καθ’ ύλη αρμοδίων Ανωτάτων Αξιωματικών κάποιους από τους οποίους μάλιστα αποστράτευσε!
Πως θα μπορούσαν να ξεχάσουν οι στρατιωτικοί ότι οι πρώτες μεγάλες περικοπές στην άμυνα αλλά και στους μισθούς άρχισαν με τον κ. Φράγκο Αρχηγό χωρίς να έχει ακουστεί δημόσια η όποια διαφωνία του.
Η επιλεκτική αμνησία του όμως συνεχίζεται και λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις όταν παρουσιάζεται με πλεονάζουσα δημοκοπική διάθεση ως προστάτης του στρατιωτικού προσωπικού και αναμορφωτής του Στρατού. Πως θα μπορούσαν να ξεχάσουν οι στρατιωτικοί ότι οι πρώτες μεγάλες περικοπές στην άμυνα αλλά και στους μισθούς άρχισαν με τον κ. Φράγκο Αρχηγό χωρίς να έχει ακουστεί δημόσια η όποια διαφωνία του. Τότε όμως ήταν η εποχή του «ναι σε όλα» όχι μόνο στον κ. Βενιζέλο αλλά ακόμα και στον…Συνταγματάρχη Υπασπιστή του Υπουργού! Πως θα μπορούσε το στρατιωτικό προσωπικό από τον ΕΠΟΠ μέχρι τον Στρατηγό να ξεχάσει την « εκκωφαντική του σιωπή» όταν ο κ. Πάγκαλος αποκαλούσε τους στρατιωτικούς αντιπαραγωγικούς ή όταν ο κ. Βενιζέλος μιλούσε για αυτιστικούς αξιωματικούς και για ένστολους δημόσιους υπάλληλους; Αλήθεια σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο κ. Φράγκος κατά την διετή και πλέον θητεία του όταν έβλεπε το ΜΤΣ να καταρρέει? Έφθασε να είναι τιμητής όσων εκείνων είχαν επιφυλάξεις για την συμμετοχή μηχανοκινήτων και τεθωρακισμένων σχηματισμών στην παρέλαση όταν ο ίδιος με τον Βενιζέλο κατήργησαν αυτά την στιγμή που σήμερα περισσότερο από τότε ισχύουν οι λόγοι κατάργησης.
Σε ότι αφορά όμως σην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στρατού, μιας και ο πρώην Α/ΓΕΣ ισχυρίζεται ότι την επαύξησε, μήπως θα μπορούσε να μας παράσχει στοιχεία διαθεσιμότητας καλοκαιριού 2009 και Νοεμβρίου 2011? Αλήθεια τι έπραξε για την κλιμακούμενη προς τα κάτω ακινησία των κυρίων μέσων του Στρατού μας? Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ;
Θα πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με τις εμμονές και τις μεγαλοστομίες του σχετικά με την φαραωνική τάφρο του Έβρου, ένα αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας εγχείρημα, όταν ανέφερε με τον γνωστό του υπερφίαλο τρόπο ότι θα την συνέδεε με…τα κανάλια του Άμστερνταμ? Πως έγινε την περίοδο που «διαφήμιζε» το έργο του δύο εφημερίδες να δημοσιεύσουν στρατιωτικό χάρτη με εμπιστευτική διαβάθμιση έχοντας όλες τις λεπτομέρειες?
Δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε ότι ο κ. Φράγκος ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Νόμου 3883/2010, γνωστού και ως «Νόμος Βενιζέλου» με τον οποίο ΔΕΚΟποιησε τις ΕΔ, δημιούργησε διαρχία και αποτέλεσε αρχή μιας φθίνουσας πορείας βάζοντας φραγμό στην μετεξέλιξη τους και στην ανάπτυξη της διακλαδικότητας; Προσπαθήσαμε αλλά δεν βρήκαμε απάντηση για τους λόγους τους οποίους ΕΣΠΑ αξίας 463 ΕΚ Ευρώ δεν απορροφήθηκαν για αναπτυξιακά προγράμματα από τον Στρατό την περίοδο εκείνη! Όπως απαντήσεις δεν βρήκαμε και στο ερώτημα για το πώς αντιμετώπισε τα τεράστια χρέη των Στρατιωτικών Νοσοκομείων;
Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να δημοσιοποιηθούν ξανά τα προαναφερθέντα στοιχεία όπως δεν είναι δυνατόν ούτε σκόπιμο να γίνει αναφορά σε όλα αυτά που έχουν συμβεί κατά την θητεία του κ. Φράγκου ως Α/ΓΕΣ για ευνόητους λόγους….και είναι πάρα πολλά και τα γνωρίζουμε. Όμως μετά το ατόπημα του ιδίου με την γνωστή του πλέον αμετροέπεια να χρησιμοποιήσει απαξιωτικές εκφράσεις για την σημερινή Στρατιωτική Ηγεσία η οποία κατά γενική ομολογία στέκεται όρθια, είναι απόλυτα επαρκής και άξια καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την επιχειρησιακή ικανότητα του Στρατού μας στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα σε συνθήκες πραγματικής πτώχευσης (και όχι σε περίοδο «παχέων αγελάδων») θεωρήθηκε χρέος μας να γίνει μνεία των όσων προειπώθηκαν για χάρη της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Κλείνοντας τονίζεται ότι η προσπάθεια κυριαρχίας του «φαίνεσθε πάνω στο είναι» ως αυτοτροφοδοτουμένη μπορεί να μην αναγνωρίζει όρια και αναστολές αλλά προκειμένου να αποφευχθεί ο αυτοεξευτελισμός ή και ακόμα η παράνοια καλό είναι να ελέγχεται!”
Διαβάστε ακόμη:
Ο Φράγκος επιστρέφει στο στρατό μέσω non paper
Επίθεση Φράγκου σε «στρατηγούς του εξωτερικού»