Πολύς λόγος γίνεται για τις Ειδικές Δυνάμεις μόνο όταν κάτι πάει “στραβά”. Ποτέ δεν γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους, όταν είναι εν ενεργεία αλλά και όταν αποστρατευθούν.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αποστράτων (Σ.Ε.Α.Α), μ΄ ένα κείμενό της τις ημέρες που κάποιοι έσπευσαν να “καταδικάσουν” τους άνδρες της ΜΥΚ μας θύμισε τι έχει συμβεί με το επίδομα επικινδυνότητας. Διαβάστε τι γράφουν:
Η εκμηδένιση του επιδόματος επικινδυνότητας
Παλαιότερα (2010) είχαμε ζήσει λευκές απεργίες πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από πτήσεις που δεν αφορούσαν πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες, εξαιτίας της φορολόγησης του πτητικού επιδόματος. Η φορολόγηση του επιδόματος πέρασε διάφορες φάσεις. Μέχρι τα τέλη του 2013 το 65% του επιδόματος «επικινδυνότητας» ήταν αφορολόγητο και οι δικαιούχοι πλήρωναν φόρο για το υπόλοιπο 35%. Στη συνέχεια το επίδομα στο σύνολό του προστέθηκε στο εισόδημα και φορολογήθηκε, αναγκάζοντας το πρωθυπουργικό γραφείο να εκδώσει ανακοίνωση για αποκατάσταση της φορολογίας στο προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα υπήρξαν και διαρροές για επιστροφή τυχόν παρακρατήσεων που είχαν ήδη γίνει. Την συνέχεια σχετικά με το θέμα, οι συνάδελφοι θα την μάθουν από τους λογιστές τους φτιάχνοντας τις δηλώσεις για το 2014.
Εκτός της φορολογίας, η εκμηδένιση του επιδόματος επικινδυνότητας, που δικαιούνται και οι απόστρατοι, συντελείται και κατά το μέρος που φτάνει στα χέρια τους κάθε μήνα. Η ΣΕΑΑ δεν δηλώνει ότι έχει γνώσεις «ειδικού» περί τα οικονομικά, προσπαθεί όμως να αναδείξει το θέμα, σαν ελάχιστη ανταπόκριση στην αγανάκτηση που εκφράζουν σχετικά μέλη της και φίλοι.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλοι οι συνταξιούχοι έχουμε υποστεί μεγάλες περικοπές στις αποδοχές μας. Προκειμένου για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα έχουμε μειώσεις σύμφωνα με τους νόμους Ν.4002/2011, 4024/11, 4051/12, 4093/12 και κρατήσεις: φόρου, περίθαλψης, ΕΑΣ (Ν3865/10), Έκτακτης εισφοράς (Ν3986/11). Όλοι θιγόμαστε από το πετσόκομμα αυτό των αποδοχών μας, πλην όμως αυτοί που θίγονται περισσότερο από όλους είναι όσοι δικαιούνται «προσαύξηση εξαμήνων». Η υπηρεσία – πατρίδα – κράτος τους έχει αναγνωρίσει την επικινδυνότητα της εργασίας τους κατά την ενεργό σταδιοδρομία τους, αμείβοντας τους επιπλέον όλων των άλλων που υπηρετούσαν σε συνήθεις υπηρεσίες. Πρόκειται κυρίως για ιπτάμενο προσωπικό αεροσκαφών ελικοπτέρων, προσωπικό υποβρυχίων, αλεξιπτωτιστών, υποβρύχιων καταστροφέων, ναρκαλιευτών κλπ. Όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν ιεραρχηθεί και ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε μιας κλιμακώνεται και η αμοιβή της, τόσο ως εν ενεργεία όσο και ως απόστρατοι.
Κάποιες από τις μειώσεις όπως και τις κρατήσεις, που έχουν επιβληθεί στις αποδοχές, είναι μεγαλύτερες όσο αυξάνονται οι ακαθάριστες αποδοχές. Έτσι στην περίπτωση όσων δικαιούνται «προσαύξηση εξαμήνων», το τσεκούρωμα είναι μεγαλύτερο. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο οι μειώσεις να είναι υπερ-πολλαπλάσιες από εκείνες απλού αποστράτου ακόμη και πολύ μεγαλύτερου βαθμού. Τελικά καταλήγει, κατά κάποιο τρόπο, να τιμωρούνται άνθρωποι που το κράτος τους είχε αναγνωρίσει την ιδιαίτερη επικινδυνότητα της ειδικότητάς τους. Για όλους μας καταντάει γελοία η διαφορά μεταξύ των ακαθάριστων και πληρωτέων αποδοχών στις βεβαιώσεις αποδοχών, αλλά στις περιπτώσεις που συζητάμε το γελοίο καταντάει κοροϊδία και προκαλεί αγανάκτηση. (Επίσης, δεν είναι κάπως κραυγαλέο οι αποδοχές των βουλευτών να φορολογούνται μόνο στο 25%, ενώ των στρατιωτικών φτάνει να περικόπτεται μέχρι και το 60% των πλήρων αποδοχών τους;). Επιπρόσθετα το σημείο στο οποίο ο εκνευρισμός που προκαλείται ξεπερνάει κάθε όριο είναι η κράτηση για περίθαλψη. Επειδή η σχετική κράτηση γίνεται με ποσοστό επί των ακαθάριστων αποδοχών, εμφανίζεται το φαινόμενο άτομα που δικαιούνται «προσαύξηση 6μήνων» να τους κρατείται για περίθαλψη μεγαλύτερο ποσό από άλλους, αλλά να δικαιούνται κατώτερη θέση από αυτούς στα νοσοκομεία!
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν εκ μέρους των ΕΑΑ (ΝΠΔΔ) προτάσεις προς τον ΥΕΘΑ για την «αποκατάσταση αδικιών» στις αποδοχές αποστράτων. Στις συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των άλλων θίγεται και περίπτωση μείωσης μερικών δεκάδων ευρώ από επίδομα Ταξιάρχου, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από το αντίστοιχο επίδομα κατωτέρων βαθμών. Για το επίδομα επικινδυνότητας δεν διαβάσαμε τίποτα. Δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν, δεν έμαθαν, όπως λέγεται. Είναι λυπηρό, αλλά όπως φαίνεται η διαβούλευση μπορεί να ισχύει σε επίπεδο κυβέρνησης, όχι όμως και στο επίπεδο των ειδικών των ΕΑΑ. Ίσως πάλι το κούρεμα της «προσαύξησης εξαμήνων» να θεωρήθηκε ότι ήταν εκτός του σκοπού της αποστολής που είχαν αναλάβει να προτείνουν δηλαδή, μόνο ότι αφορούσε άρση «των αδικιών εις βάρος των στρατιωτικών συνταξιούχων σε σχέση με τους πολιτικούς». Εδώ είναι και η διαφορά αντιμετώπισης από την πλευρά μας: Είναι άδικο για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να τους αναγνωρίζεται ότι δικαιούνται και να τους χορηγείται επίδομα επικινδυνότητας από την μια και να τους αφαιρείται από την άλλη.
Πολλές κατηγορίες συνταξιούχων αναγκάζονται να καταφύγουν στα δικαστήρια μέσω δικηγορικών γραφείων, πληρώνοντας επιπλέον χαράτσια και με την διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση ζημιωμένοι οικονομικά είναι πάντα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Η ΣΕΑΑ προτείνει στους συναδέλφους να εντάξουν και το συγκεκριμένο ζήτημα στον κατάλογο των διεκδικήσεων τους και να πυκνώσουν τις τάξεις της, κατά τους αγώνες που έρχονται σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτών.
Γενικά στην ΣΕΑΑ είμαστε υπέρ της αποκατάστασης μισθών και συντάξεων, ή ακριβέστερα της αγοραστικής δυνατότητας εργαζομένων και συνταξιούχων στα προ κρίσης επίπεδα. Σε ότι αφορά στρατιωτικούς και προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας που δικαιούνται επιδόματος επικινδυνότητας, για τους οποίους μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη, καθώς ξέρουμε τι επιπτώσεις έχει στην υγεία και γενικότερα στη ζωή τους η επικίνδυνη εργασία τους, τους αξίζει η αποκατάσταση της οικονομικής αναγνώρισης της προσφοράς τους. Διεκδικούμε λοιπόν, οι «προσαυξήσεις εξαμήνων» στρατιωτικών και προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας και αποστράτων να εξαιρεθούν από κάθε είδους φορολόγηση και κρατήσεις μνημονιακών ή άλλων νόμων
.synt.epitropi@gmail.com
+306955492208
Σ.Ε.Α.Α.