Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Το νέο βιβλίο του του ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη «Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί, 1994-1996» (Εκδόσεις Ποιότητα) παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Στοά του Βιβλίου.
Στο βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη διαχείριση προκλήσεων εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα ΑΓΕΕΘΑ (Δεκ. 1993-Φεβρ. 1996)- κυρίαρχο στοιχείο της οποίας ήταν μια σειρά αλλαγών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , πολιτικές αλλαγές και φυσικά η κρίση στα Ιμια και η διαχείρισή της. Και για την τελευταία έχει πολλές λεπτομέρειες λεπτό προς λεπτό με πολλά νέα στοιχεία, όπως αναφέρεται.
Οι τοποθετήσεις των παρουσιαστών έχουν την αξία τους – όπως φυσικά και του ίδιου του Ναυάρχου.Ομιλητές:ήταν ο κ. Κοντογιώργης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης, ο κ. Kαλεντερίδης Σάββας, συγγραφέας-εκδότης και ο συγγραφέας κ. Λυμπέρης Χρήστος, ναύαρχος ε.α., επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σαββίδης Παντελής
Τα κεφάλαια – καρφιά
Το βιβλίο παρουσιάζει/αναλύει την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.
Ο συγγραφέας περιγράφει και τοποθετείται απέναντι σε καταστάσεις και συμπεριφορές, προχωράει σε σχόλια και καταλήγει σε εκτιμήσεις.
Προσφέρει στον αναγνώστη και στον ιστορικό στοιχεία, προκειμένου να αξιολογηθεί ο χειρισμός των προκλήσεων εθνικής ασφάλειας, κυριαρχίας.
Τέλος ο αναγνώστης/ιστορικός θα διευκολυνθεί να ανιχνεύσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Πόσο έτοιμη, πολιτικά και στρατιωτικά, ήταν η χώρα μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις;
Πώς λειτούργησε το πολιτικό σύστημα στη δόμηση και λειτουργία του αμυντικού συστήματος;
Πώς ήταν οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις;
Ποια είναι τα όρια της εξωτερικής αλληλεγγύης (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) στην υποστήριξη των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ σε περιόδους έντασης και κρίσης; Προσφέρεται πορεία ασφαλούς εθνικού πλου;
Το βιβλίο κλείνει με το Επίμετρο στο οποίο ο συγγραφέας καταθέτει την προσωπική του εκτίμηση για τα εσόμενα (επερχόμενα) στην Ελλάδα και το άμεσο γεωπολιτικό της περιβάλλον.
Για το πολιτικό προσωπικό της χώρας
Παραθέτουμε εδώ ένα συμπερασματικό σχόλιο του διακεκριμένο Καθηγητή Παναγιώτη Ηφαιστο για το βιβλίο με αφορμή ένα διάλογό του με τον κ Λυμπέρη ενόψει της παρουσίασης :»Επειδή πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν το νέο και εξαιρετικά λεπτομερές και αποκαλυπτικό βιβλίο του ναυάρχου Λυμπέρη το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προσπαθώ όπως και πολλοί άλλοι να καταλάβω τις παθολογίες που προκάλεσαν ασθένειες και την ύστερη πτώση μετά το 2010. Αποτελεί και δική μου εμπειρία όποτε και όταν τις δεκαετίες του 1990 και 2000 βρέθηκα με μέλη του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης ότι οι παθολογίες εντοπίζονται πρωτίστως σε αυτό το επίπεδο. Βασικά, ενώ έχουμε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις και μια από τις πιο συνεκτικές κοινωνίες του πλανήτη με ζηλευτή κληρονομιά πολιτικών παραδόσεων και πολιτικού πολιτισμού, πολιτικά πάσχουμε.
Μετά από πολλή σκέψη δέχομαι σχεδόν απόλυτα την ανάλυση συναδέλφων όπως ο Γιώργος Κοντογιώργης ή συγγραφέων όπως ο Βαγγέλης Κοροβίνης οι οποίοι υποστηρίζουν πως μετά τους Βαυαρούς η διαίρεση κοινωνίας και όσων βρίσκονταν στην εξουσία είναι χαώδης. Βασικά, με κολοβή την εθνική ανεξαρτησία λόγω ξένης εξάρτησης δεν είχαμε και δεν έχουμε δημοκρατία καθότι οι κυβερνήσεις ούτε ανακλητές είναι ούτε δυνατό να ελεγχθούν πολιτικά. Όταν ψηφίζουμε ως πρόβατα αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε άγνωστα πρόσωπα που προωθούν οι ολιγάρχες κάθε είδους και μετά τις εκλογές εάν και όταν εξελίσσονται σε συμμορίες καμιά δυνατότητα δεν υπάρχει για να ασκηθεί δημοκρατικός έλεγχος και να αποτυπωθεί η συνισταμένη της κοινωνικής βούλησης.
Όταν σηκωθούμε όρθιοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι μας συμβαίνει και ο Ναύαρχος Λυμπέρης με το νέο του κείμενο συνεισφέρει για ακόμη μια φορά να κατανοήσουμε τα προβλήματά μας».
Οι φωτογραφίες είναι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δείτε μετά τις φωτό και βίντεο