«Εμφύλιος» που πονάει στους απόστρατους – Τι συμβαίνει στην ΑΝΕΑΕΔ

Τα όσα συμβαίνουν στην ΑΝΕΑΕΔ δεν είναι σίγουρα ευχάριστα. Η πιο δυναμική και “φιλοσοφημένη” Ένωση Αποστράτων που εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης, περνά μια ακόμη δοκιμασία. Και δείχνει επικίνδυνα διχασμένη.

Το κείμενο που λάβαμε είναι ανώνυμο και ασκεί κριτική στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Όπως πάντα είμαστε πρόθυμοι και υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουμε απόψεις. Και βεβαίως τις απαντήσεις όσων διαφωνούν μ΄ αυτές. Στο θέμα της ΑΝΕΑΕΔ η μόνη θέση που μπορούμε να πάρουμε είναι ότι πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική. Μέσα απ΄ αυτά θα ξαναγίνει δυνατή.

Το κείμενο:

Προχθές το πρωί, παραβρεθήκαμε για ικανό χρονικό διάστημα, στον πρώτο όροφο της οδού Υψηλάντου 143, στον Πειραιά, όπου ελάμβανε χώρα η Γενική Συνέλευση για τις εκλογές της ΑΝΕΑΕΔ. Της Ένωσης που στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων, είναι ο πιο δυναμικός φορέας εκπροσώπησης αποστράτων.

Αυτά όμως που συνέβησαν μέσα σε αυτή την αίθουσα, σίγουρα δεν τιμούν την ιστορία της, το όραμα και τους αγώνες, τόσο των ανθρώπων που την ίδρυσαν και αγωνίστηκαν με αυτήν, όσο και των συναδέλφων που σιωπηρά παρακολουθούσαμε και ελπίζαμε στις δράσεις της. Αν θα έπρεπε λοιπόν να δώσουμε έναν τίτλο σε όσα συνέβησαν εχθές, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από το «Πώς να ξεφτιλίσετε τις εκλογικές διαδικασίες – Μία αντιδημοκρατική προσέγγιση».

Όσοι βέβαια παρακολουθούσαν τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στα εσωτερικά της ΑΝΕΑΕΔ, ήταν σίγουρα προετοιμασμένοι για το τι θα επακολουθούσε. Ήταν γνωστό, ότι συγκεκριμένη ομάδα μελών που ανήκουν στη γνωστής κομματικής εκπόρευσης ΚΕΘΑ, είχε κάνει από τριετίας αισθητή την παρουσία της, με κάθε τρόπο. Τη συνταγή την ξέρουν πολύ καλά οι ΚΕΘίτες: «ότι δεν ελέγχουμε, το καταστρέφουμε»! Αφού ξεπάστρεψαν με προσωπικές επιθέσεις και τόνους λάσπης ικανότατα μέλη, εστιάσθηκαν στο εκλεγμένο ΔΣ και κατάφεραν να ωθήσουν σε παραίτηση δύο προέδρους και δύο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μαζί με τους συγκυριακούς συνεταίρους τους, επιδόθηκαν σε μαζικές συνεχείς ιταμές επιθέσεις εναντίον του εναπομείναντος απερχόμενου ΔΣ, ενώ δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί, οι ενέργειες καταδρομικού τύπου, οι μεθοδεύσεις και ύβρεις εναντίον κάθε πιθανού εμποδίου στα σχέδια τους. Η φάση προετοιμασίας της εκλογικής παρωδίας ολοκληρώθηκε, με την παραίτηση ακόμη δύο μελών του ΔΣ και με τον εξαναγκασμό σε απόσυρση της υποψηφιότητας τεσσάρων εκ των 17 υποψηφίων ώστε οι 13 εναπομείναντες να βγαίνουν ακόμα και με μηδενική ψήφο. Παράλληλα δε, έκαναν τα πάντα για να αποθαρρύνουν και να οδηγήσουν σε αποχή τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, αφού φρόντιζαν να επικοινωνούν τις προθέσεις τους, για μία ιδιαίτερα «καυτή» Γενική Συνέλευση. Φυσικά αυτό ήταν η ασπίδα προστασίας για τον παραπεφθέντα με το ερώτημα της διαγραφής, λόγω καραμπινάτης αντικαταστατικής συμπεριφοράς, του κ. Παπαναστάση.


Το πρώτο που έκανε πραγματικά εντύπωση, ήταν η απογοητευτική προσέλευση των μελών, που στο μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών, δεν ξεπερνούσαν τα 30, μέσα στην αίθουσα, με αδιάψευστο μάρτυρα το φωτογραφικό φακό! Το φοβερό δε ήταν, ότι στην αίθουσα ήταν παρόντα και μέλη, τα οποία δεν νομιμοποιούνταν καταστατικά να είναι παρόντα και τα οποία μάλιστα πήραν και το λόγο, με την ανοχή του προέδρου της συνέλευσης, ο οποίος ήταν μάλλον διακοσμητικός! Από τα 30 αυτά μέλη, τα 20 ήταν οι ΚΕΘίτες, οι οποίοι όταν είδαν πως δεν θα κατάφερναν να επιτύχουν τους σκοπούς τους, μιας και υπήρχαν 15 ακόμη μέλη συνδεδεμένα ηλεκτρονικά, επιδόθηκαν σε τηλεφωνική επιστράτευση των εφεδρειών τους, οι οποίοι προσέτρεξαν να έρθουν αργοπορημένοι στη συνέλευση, προκειμένου να ανατρέψουν την πλειοψηφία.

Έτσι ο περιαλειφόμενος ως νέος Πρόεδρος, γνωστός υπασπιστής πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης, και της οικογένειας Αρσένη – Κατσέλη, είχε εξασφαλίσει την εκλογή του συνόλου των μελών της ομάδας ΚΕΘΑ.

Είναι άξια καταγραφής όμως και κάποια γεγονότα, τα οποία περιγράφουν χαρακτηριστικά τον εκλογικό τραγέλαφο της ημέρας:
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία άρχισε χωρίς καν να έχει γίνει η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ εκ των χειριστών της ήταν και υποψήφιος!
Στο ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο, υπήρχαν τρείς υποψήφιοι οι οποίοι είχαν αποσύρει από μέρες την υποψηφιότητα τους. Μετά δε την διαμαρτυρία κάποιων εκ των ψηφισάντων, ακύρωσαν περί την 13.30 την ηλεκτρονική ψηφοφορία (!) και φυσικά όσοι μέχρι τότε είχαν ψηφίσει, ‘ψήφισαν αλλά δεν ψήφισαν’.

Διατελέσαντα μέλη του απερχόμενου ΔΣ, ζήτησαν να μην απαλλαγεί το απερχόμενο ΔΣ από την οικονομική διαχείριση, ενώ η έκθεση της προς τούτο υπεύθυνης ελεγκτικής επιτροπής είχε προτείνει την απαλλαγή του ΔΣ και παρότι δεν υπήρχε ίχνος οικονομικής ατασθαλίας! Το ίδιο δε προσπάθησε η ομάδα ΚΕΘΑ να κάνει για τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ, αν και δεν υπάρχει σχετική καταστατική ή άλλη νομική πρόβλεψη, για έγκριση πεπραγμένων! Ήταν τόσο το μένος τους, πιστοί στις εξαγγελίες τους για «καυτή» Συνέλευση, που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν, ότι έκαναν μομφή και στον εαυτό τους!

Στην ψηφοφορία για το ερώτημα διαγραφής του κου Παπαναστάση, δεν είχε προβλεφθεί και δεν επετράπη η συμμετοχή στην ψηφοφορία των διαδικτυακά συνδεδεμένων μελών, ώστε να μην διακινδυνευτεί η πλειοψηφία των ΚΕΘιτών της αίθουσας.

Ο σκοπός ολοφάνερος. Ήθελαν να ελέγχουν απόλυτα την εξέλιξη των εκλογών. Δυστυχώς όμως δεν γίνονται όλα όπως μαγειρεύονται. Έτσι από τυχαία γεγονότα και με απελπιστικά ισχνή συμμετοχή (44 με φυσική παρουσία, 2 επιστολική ψήφο & 15 ηλεκτρονικά, επί συνόλου 650 μελών όταν το 2011 επί συνόλου 400 μελών είχαν ψηφίσει οι 349.) ο υπασπιστής υπουργού και σύμβουλος υπουργών υποψήφιος έχασε την προεδρία από Αξιωματικό προερχόμενο από ΑΣΣΥ και οι δύο Αντιπρόεδροι να είναι ο μεν ένας ο παραπεμφθείς, αλλά αθωωθείς κ. Παπαναστάσης και ο εξαφανισθείς πρώην Πρόεδρος κ. Παπακωνσταντίνου, που αποφάσισε να κάνει καταγγελτική επανεμφάνιση, αντίθετα σε κάθε έννοια ηθικής και συνέπειας. Θεωρούμε δε ότι είναι χρήσιμο να καταγραφεί, ότι ο νέος πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ, μέλος του ΚΚΕ και της ΚΕΘΑ, παράλληλα με την υποψηφιότητά του στην ΑΝΕΑΕΔ, είχε προ ημερών πάρει το χρίσμα από το ΚΚΕ, για να κατέβει ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο Δήμο Φυλής.

Η Εφορευτική Επιτροπή προεξάρχοντος του ‘ηγετικού στελέχους’ της ΚΕΘΑ κ. Ντουνιαδάκη, ίδρωνε και ξεΐδρωνε και εναγωνίως προσπαθούσε να ανακαλύψει άρθρα του καταστατικού που θα του έδιναν το δικαίωμα να μην ανακηρύξει Πρόεδρο τον κ. Β. Φάρκωνα, αλλά ματαίως. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι αργά τη νύχτα, ουδεμία ανακοίνωση είχε γίνει, παρά το ότι η καταμέτρηση των ψήφων, είχε ολοκληρωθεί από τις 5 το απόγευμα.

Έτσι βρεθήκαμε την επόμενη μέρα με ένα ΔΣ ελεγχόμενο σε μέγα ποσοστό από την ΚΕΘΑ και γνωστό κόμμα, ενώ η ΑΝΕΑΕΔ φυλλοροεί από τα μέλη της, που απείχαν διαμαρτυρόμενα επιδεικτικά και διαφαίνεται ότι μαζικά θα ζητήσουν τη διαγραφή τους από την Ένωση.

Ποιόν όμως βολεύει αυτή η αποδυνάμωση της ΑΝΕΑΕΔ, και τι αποτέλεσμα έχει στην προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των αποστράτων; Σε ένα τοπίο, που πλέον έχουν απομείνει οι κυβερνητικές Ενώσεις ΝΠΔΔ και η παραφυάδα τους, με το διακριτικό τίτλο «ΠΟΣ», που κάνει αγώνα για να επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα.

Το διεκδικητικό κενό των αποστράτων είναι μεγάλο και ούτε ο εφησυχασμός του καναπέ που καλλιεργούν οι κρατικές Ενώσεις Αποστράτων και οι δορυφόροι τους, αλλά ούτε και η μάχη του πεζοδρομίου, δίπλα στα συνδικάτα της πλατείας Ομονοίας, είναι διεκδικητικές προτάσεις.

Όλοι εμείς που πιστεύουμε στις ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες δράσεις, με ύφος και ήθος διεκδίκησης, που αρμόζει στην παιδεία μας και στο εθνόσημο που με όρκο φέραμε, θα προσπαθήσουμε να είμαστε παρόντες. Δεν είμαστε λίγοι! Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού!

Ομάδα Α.Α.Α.

Διαβάστε ακόμη:

«Πόλεμος» αποστράτων με παραιτήσεις στην ΑΝΕΑΕΔ


ΑΝΕΑΕΔ: Πρόεδρος εξ υπαξιωματικών