Εκλογές στην ΕΑΑΣ ,την θεσμική ΄Ενωση Αποστράτων και οι “προεκλογικές μάχες” μαίνονται.
Το κείμενο “υπογράφεται” από τους “Ακομμάτιστους Απόστρατους” οι οποίοι έχουν “σηκώσει” και blog . Τα όσα αναφέρουν για το ΜΤΣ και την κατάρρευσή του έχουν ενδιαφέρον.
Όλο το κείμενο όπως μας το έστειλαν, κάθε απάντηση όπως πάντα δεκτή:
Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του πάντα ενημερωμένου συναδέλφου κ. Ι Αντωνιάδη, στον ιστότοπο του ΣΑ/ΣΣΑΣ, σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων καλό είναι να ξαναθυμηθούμε μερικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος.
Θυμόμαστε όλοι το 2011, όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί το ζήτημα της κατάρρευσης του ΜΤΣ, δύο χαρακτηριστικές δηλώσεις του τότε ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη σε αντίστοιχες ερωτήσεις στη Βουλή. Οι δύο αυτές απαντήσεις, είχαν περιγράψει το κέντρο του στόχου. Η πρώτη μιλούσε για μετατροπή των Μ.Τ. σε επικουρικά και η δεύτερη, για υπαγωγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ο παραπάνω στόχος φάνηκε ότι εγκαταλείφθηκε ή πάγωσε, αλλά τον Οκτώβριο του 2011, το Υπουργείο Εργασίας έρχεται με εγκύκλιό του και ζητά από τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ να επιβάλουν στους μερισματούχους τους και μάλιστα αναδρομικά, την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ). Επί αυτής της εγκυκλίου, το ΥΕΘΑ ζητά δια της ΓΔΟΣΥ από το ΝΣΚ, γνωμοδότηση σχετικά με το εάν τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ είναι Ταμεία Επικουρικής ή Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ΝΣΚ τελικώς γνωμοδοτεί τον Ιούνιο του 2012, ότι τα μεν Μ.Τ. είναι φορείς Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης και υπάγονται στην επιβολή του ΕΕΣΕΑ, ενώ τα ΕΚΟΕΜ όχι. Η εν λόγω γνωμοδότηση δενέγινε αποδεκτή από το ΥΕΘΑ, ως προς το πρώτο μέρος.
Μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια, επικουρικοποίησης των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, έρχεται το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα της κυβέρνησης, με μία απόλυτα κυκλωτική κίνηση. Με αφορμή την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4093/12, για συνυπολογισμό των μερισμάτων Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, στη βάση υπολογισμού των μειώσεων του 5% έως 20%, αποφασίζει δια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Υπουργείου Εργασίας, να εντάξει όχι μόνο τα Μ.Τ., αλλά και τα ΕΚΟΕΜ, αυτή τη φορά, στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τις αποφάσεις δε αυτές επικυρώνει ο ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας. Για να γίνει δε αυτό εύπεπτο από τις διοικήσεις των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, καθώς και από μερίδα αποστράτων, εμφανίζουν τις αναλογούσες μειώσεις ως έσοδα των Μ.Τ.
Όλοι θυμόμαστε επίσης, ότι από τα τέλη του 2010, είχε αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα του ΜΤΣ. Ήταν Δεκέμβριος του 2010, όταν ο διορισμένος από τον κ. Π. Μπεγλίτη, πρόεδρος του ΜΤΣ και σημερινός υποψήφιος για την προεδρία της ΕΑΑΣ, κος Χ. Σωτηρόπουλος, είχε αναφέρει για πρώτη φορά επισήμως, ότι υπήρχαν πράξεις και παραλείψεις των Διοικήσεων του ΜΤΣ και ότι υπήρξε τεράστια ζημία για το ΜΤΣ, από την αγοραπωλησία της Γενικής Τράπεζας.
Την ίδια εποχή και υπό το σύνδρομο του πνιγόμενου που βρίσκονταν όλοι οι μερισματούχοι του ΣΞ, λόγω του εξανεμισμού των μερισμάτων και των μειώσεων των συντάξεων, εμφανίζεται και προωθείται από τον κ Σωτηρόπουλο του ΜΤΣ, ότι η μόνη διέξοδος για την ομαλή καταβολή των μερισμάτων του ΜΤΣ, είναι η άμεση ενοποίηση των Ταμείων, ώστε να χρησιμοποιηθούν προς τούτο, τα αποθεματικά των ΜΤΝ και ΜΤΑ που υπήρχαν τότε στην ΤτΕ. Το Μάρτιο του 2012 όμως, τα Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, χάνουν όλα τους τα αποθεματικά, μαζί με την ελπίδα για χρήση των αποθεματικών των ΜΤΝ και ΜΤΑ στο βωμό της διάσωσης του ΜΤΣ.
Με την πάροδο του χρόνου, τα μερίσματα στο ΜΤΣ χορηγούνται μετά κόπου, δια των λεγόμενων ταμειακών διευκολύνσεων του ΥΠΟΙΚ, τα ΒΟΕΑ συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτα και τα χρέη αποκορυφώνονται. Οι ενδείξεις για κακοδιαχείριση εντείνονται και η απαιτήσεις για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο γίνονται πιο πιεστικές.
Το καλοκαίρι του 2012, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, παίρνει στα χέρια της τη βόμβα της έκθεσης της ειδικής επιθεώρησης του ΜΤΣ, την οποία διαβιβάζει στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου, ενώ παράλληλα η ΕΑΑΣ διαβιβάζει αντίγραφό της σε εισαγγελέα πολιτικών Δικαστηρίων.
Το βάρος των ευρημάτων της ειδικής επιθεώρησης, η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση του ΜΤΣ, αλλά πλέον και των άλλων δύο Ταμείων, η απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η αντίδραση του προέδρου του ΜΤΣ που δεν δέχεται να βρεθεί κάτω από τον προβολέα των δικαστικών αναζητήσεων (φερόμενος με βάση δημοσιεύματα της εποχής να απειλεί για αναστολή καταβολής μερισμάτων) και οι αντιδράσεις των αποστράτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Τη διέξοδο αναλαμβάνει να βρει ο απόστρατος στρατηγός ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας. Σε αυτή όμως την προσπάθεια χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες που θα του εξασφαλίσουν:
· Την αβλαβή διέλευση του προέδρου του ΜΤΣ, από τις δικαστικές συμπληγάδες της έρευνας για τα ευρήματα της ειδικής επιθεώρησης και την ικανοποίηση της εκπεφρασμένης από αυτόν θέσης για τη συνένωση και μετατροπή όλων των Μ.Τ. σε Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης.
· Την αποφυγή προστριβών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του, δεδομένης της συνολικής οικονομικής ασφυξίας.
· Την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων, κυρίως από τους αποστράτους του ΣΞ, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος στις τάξεις των αποστράτων, αλλά είναι και οι πιο αγανακτισμένοι, λόγω της μη καταβολής του ΒΟΕΑ επί τριετία και της ασταθούς καταβολής του εναπομείναντος μερίσματος.
Η συμμαχία αυτή δεν άργησε να μορφοποιηθεί, παρότι πέρασε χρόνος για να αναγνωρισθεί. Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής φαίνεται να σχηματίσθηκε αυτή η συμμαχία, που δείχνει να περιλαμβάνει, εκτός από τον ίδιο τον υφυπουργό, τον Α/ΓΕΕΘΑ και την διατηρηθείσα «χακί» ΓΔΟΣΥ, τον πρόεδρο του ΜΤΣ, τον ΑΝΥΠΟΙΚ κο Σταϊκούρα και ως «επικοινωνιακό χορηγό», τον πρόεδρο της ΠΟΣ, ο οποίος πρόσκειται και ως συμμαθητής, στον Α/ΓΕΕΘΑ και ο οποίος έχει φαίνεται αναλάβει τη νομή των αποστράτων του ΣΞ.
Σε αυτό τον επικοινωνιακό χορηγό, φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΜΤΣ κος Σωτηρόπουλος του κάνει «δώρο», τα στοιχεία με βάση τα οποία ο πρόεδρος της ΠΟΣ και συμμαθητής του Α/ΓΕΕΘΑ, απέδειξε ότι μειώσεις που είχαν υποστεί οι απόστρατοι, ήταν πολύ περισσότερες από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου. Αυτή δε η ανακάλυψη, χρησιμοποιήθηκε για να μην έλθουν νέες μειώσεις με τη μορφή νέου μισθολογίου. Υπόψη δε ότι ο πρόεδρος της ΠΟΣ, συμμετείχε στις «διαπραγματεύσεις» του νέου μισθολογίου και συνομιλούσε προσωπικά με τον ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. και παράγοντες του ΓΛΚ. Βεβαίως, αυτές οι αποδείξεις, δεν στάθηκαν ικανές να ανασχέσουν τις διπλές μειώσεις που υποστήκαμε, με το Ν. 4093/12!
Έτσι, φθάνουμε στη θετική εξέλιξη της επιχορήγησης του ΜΤΣ με 180 περίπου εκατομμύρια ευρώ και την καταβολή των από τετραετίας οφειλομένων ΒΟΕΑ. Παράλληλα δε, ανακοινώθηκε και μία σειρά μέτρων, που σε συνδυασμό με τις διαρροές της εποχής, ότι είχε περισσέψει και ένα ποσό περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ από την επιχορήγηση, δίνουν σε πάρα πολλούς την αίσθηση βεβαιότητας ότι το ΜΤΣ διασώθηκε! Μία αίσθηση βεβαιότητας, που διθυραμβικά διαφήμισε και ο τότε ΥΦΕΘΑ κος Καράμπελας και ο απερχόμενος τότε πρόεδρος του ΜΤΣ κος Σωτηρόπουλος, στον απολογισμό του.
Τα θαύματα όμως στην Ελλάδα, κρατάνε λίγο. Συγκεκριμένα, μετά τους γνωστούς διθυράμβους, περί επίτευξης της εξυγίανσης του ΜΤΣ, του τέως ΥΦΕΘΑ κου Καράμπελα, έρχεται στο φως, επίσημη αλληλογραφία, με βάση την οποία, το ΜΤΣ φέρεται να έχει ζητήσει νέα χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΟΙΚ., για να καλύψει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΜΤΣ και των υπό αυτό ΤΑΥ/ΜΤΣ (Ταμείο κυρίων συντάξεων των υπαλλήλων του ΜΤΣ) και του ΤΑΜΠΥ. Το εξωφρενικό δε είναι, ότι μέρος αυτών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΜΤΣ, φέρεται, με βάση την αλληλογραφία, να αφορά σε κάλυψη ωρίμων απλήρωτων υποχρεώσεων χορήγησης ΒΟΕΑ, που αφορούν σε αιτήσεις του 2013!
Για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται ότι η υπόθεση του ΜΤΣ, πέραν των ποινικών ευθυνών για τη διασπάθιση των χρημάτων των μετοχομερισματούχων του, που διερευνώνται με ρυθμούς χελώνας από τη Δικαιοσύνη, ταυτόχρονα βρίθει ασυστόλων ψευδών και παραπλάνησης, που έχουν φέρει σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες μερισματούχων του.
Με όλα αυτά, φθάσαμε στο σήμερα, όπου και πάλι ο σημερινός ΥΦΕΘΑ κος Δαβάκης, με τους ίδιους ακριβώς συμβούλους του προκατόχου του κου Καράμπελα, με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ (που περίμενε από έναν Αντισυνταγματάρχη να διεκδικήσει στο ΣτΕ τα δικαιώματα, που εκείνος όφειλε να έχει προασπίσει), και με την ίδια ΓΔΟΣΥ, να προσπαθεί με διάφορες επιτροπές, να συντάξει προδιαγραφές και νομοσχέδια για ενοποίηση των Μ.Τ.
Αλήθεια, τι έχει αλλάξει από τότε που ήταν υπουργός ο Πάνος Μπεγλίτης; Αν εξαιρέσει κανείς, το ότι πληρώθηκαν κουρεμένα τα οφειλόμενα ΒΟΕΑ, τα πάντα βαίνουν στο χειρότερο.
Μπορεί να μας πείσει κανείς, ότι οι σχεδιασμοί του Πάνου Μπεγλίτη που προαναφέρθηκαν, έχουν αλλάξει;
Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι ότι ο κος Χ. Σωτηρόπουλος, που είναι συνυφασμένος με ότι συνέβη στο ΜΤΣ τα τελευταία 25 χρόνια, δεν είναι στο παιχνίδι.
Μάλλον λοιπόν, κάποιοι τον ξαναθέλουν στο παιχνίδι και γι αυτό κάνουν αγώνα υπέρ της υποψηφιότητάς του στην ΕΑΑΣ. Μιας υποψηφιότητας που σαφώς έχει ομάδα, που υποστηρίζεται από την ΠΟΣ (το «δώρο» πρέπει να ανταποδοθεί) και μάλλον έχει και όψιμο μέλος τον τέως Γραμματέα της ΑΚίΣ κ. Σ. Καστραντά, ο οποίος έχει επίσης δηλώσει οπαδός της επικουροποίησης των ΜΤ
Αλήθεια μήπως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η πιθανή εκλογή τους;