Η ΑΝΕΑΕΔ απαντά στην ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη,για τα συνταξιοδοτικά τους.
Και όπως συνηθίζει είναι…αιχμηρή:
Tην 12η Σεπτεμβρίου 2012, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού σας έργου, υποβάλλατε ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Συνταξιοδοτικές απολαβές αξιωματικών».
Στην εν λόγω ερώτηση, γίνεται μνεία στο Ν.Δ.343/1969 και το Π.Δ. 305/1992, προβαίνετε σε σχόλια περί μη επάρκειας αποστρατευθέντων στρατιωτικών και περί παραδόξου διεκδίκησης απολαβών τις οποίες υπονοείτε ότι δεν δικαιούνται.
Μη γνωρίζοντας, ποια περίπτωση μπορεί να είχατε στο μυαλό σας, ως έρεισμα για την ανωτέρω ερώτηση προς τον Υπουργό, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για ορισμένα βασικά θέματα, που προκύπτουν εκ του κειμένου της ερώτησής σας:
Ενώ αναφέρεστε σε Στρατιωτικούς, χρησιμοποιείται το Π.Δ. 305/1992, το οποίο αφορά σε «Ρυθμίσεις θεμάτων ιεραρχίας, κρίσεων προαγωγών και αποστρατείας των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος».
Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι Στρατιωτικοί.
Υποβάλεται ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη,
ενώ αναφέρεστε σε Στρατιωτικούς.
Πέραν των ανωτέρω, μας προξενεί τεράστια έκπληξη, πως ένας Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δείχνει να επιθυμεί μετ’ επιτάσεως, διαφορετική μεταχείριση για τους Έλληνες Στρατιωτικούς, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολίτη και εργαζόμενο. Προξενεί τεράστια έκπληξη και μόνον το γεγονός ότι θεωρείται παράδοξο το δικαίωμα ενός Στρατιωτικού να προσφύγει στη δικαιοσύνη!
Θα αναμέναμε αντ’ αυτών κε Βουλευτά να σας γνώριζαν και να προωθούσατε με το κοινοβουλευτικό σας έργο την ελάχιστη αναγνώριση από την Πολιτεία και την κοινωνία των παρακάτω, μεταξύ άλλων, που αφορούν στην κοινωνική και εργασιακή ζωή των Στρατιωτικών:
Τα περιορισμένα συνταγματικά δικαιώματα των Στρατιωτικών Ελλήνων πολιτών.
Τη δαμόκλειο σπάθη του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, που καθορίζει το μέγα μέρος του εργασιακού και κοινωνικού του βίου, σε σύγκριση με την εργατική
νομοθεσία και το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
Τις συνεχείς οικογενειακές μετακινήσεις, που στερούν από τις συζύγους τους τη
δυνατότητα εργασίας και από τα παιδιά μας την ομαλή κοινωνικοποίηση, πέραν των αφόρητων πλέον εξόδων.
Τις χιλιάδες απλήρωτες ώρες υπερεργασίας και υπερωριών, οι οποίες αν μετατραπούν σε 8ωρα, συμπληρώνουν περί τα 12 απλήρωτα εργασιακά έτη, για ένα μέσο στρατιωτικό με 25 ημερολογιακά έτη υπηρεσίας.
Τις διπλές συνταξιοδοτικές κρατήσεις για όσους αναγνωρίζουν συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας σε ειδικές μονάδες (πιλότοι, καταδρομείς, υποβρύχια κλπ)
Τη μη αναγνώριση της ταυτότητας τους, ως ταξιδιωτικού εγγράφου.
Το στρατιωτικό μισθολόγιο – φτωχολόγιο, που το μεγαλύτερο ποσό που θεωρητικά μπορεί να λάβει ένας στρατιωτικός στο βαθμό του Αρχιστρατήγου Α/ΓΕΕΘΑ είναι αρκετά χαμηλότερο των 3.000 € και πολύ χαμηλότερο των αποδοχών που απολαμβάνουν στελέχη με κατώτερες θέσεις, συνθήκες και
ευθύνες.
Την υφαρπαγή των κρατήσεων μας από τα Μετοχικά μας Ταμεία, που τα
οδήγησαν στην κατάρρευση.
Τη διπλή μείωση των συντάξεων μας, με την επιβολή μίας μείωσης, όπως σε
όλους τους συνταξιούχους και μίας επιπρόσθετης εξ αντανακλάσεως από την
μείωση του στρατιωτικού μισθολογίου.
Τη με μονομερή απόφαση αποστρατεία και στέρηση του δικαιώματος προς περαιτέρω εργασία, όχι γιατί δεν είναι ικανός ένας στρατιωτικός, αλλά γιατί οι θέσεις της ιεραρχίας είναι λιγότερες από τους ικανούς.
Από αυτόν το Στρατιωτικό Έλληνα πολίτη αξιότιμε κε Βουλευτά, με την ερώτησή σας απαιτείται να του στερηθεί το δικαίωμα, που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όταν θεωρεί και μπορεί να αποδείξει ότι, όχι μόνον δεν ήταν ανεπαρκής, αλλά ήταν τουλάχιστον το ίδιο ικανός και άξιος με τον συνάδελφό του που προήχθη. Πως εννοείτε εσείς κε Βουλευτά την αποκατάσταση κάποιου, όταν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη;
Μετά τα παραπάνω διευκρινιστικά, σας παρακαλούμε να αποσύρετε άμεσα την ερώτησή σας και να ανακαλέσετε, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την ουσία της. Σας καλούμε δε, να είστε παρών στην επικείμενη συνάντησή μας με τον τομέα Άμυνας του κόμματός σας, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να σας ενημερώσουμε περαιτέρω και να ανταλλάξουμε απόψεις.