Ένα υγιές ταμείο μετατράπηκε σε προβληματικό και τελικά σε…άδειο ταμείο .Το ΜΤΣ δεν ναυάγησε ξαφνικά. Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο λάθος έγινε το 1984 όταν και τα στελέχη της ΕΛΑΣ ασφαλίστηκαν στο ΜΤΣ. Αυτό όμως τελικά ήταν το λιγότερο.
*Όλες οι αυξήσεις στις αποδοχές των μετόχων έγιναν με τη μορφή επιδομάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές απώλειες στα έσοδα.
*Το 2001 αποφασίσθηκε η χορήγηση μερίσματος στους «αποκατασταθέντες διοικητικά και συνταξιοδοτικά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης». Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι πραγματικά ήταν οι αντιστασιακοί,χορηγήθηκε μέρισμα σε προσωπικό που ουδέποτε είχε ανταποδοτική σχέση. Αν και υπηρξε δέσμευση από την τότε ηγεσία του υπουργείου ΄Αμυνας ότι το ποσό που θα επιβάρυνε το ΜΤΣ θα καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό,αυτό ποτέ δεν έγινε.
*Ο μεγάλος αριθμός πρόωρων αποστρατειών είχε αρνητικό αποτέλεσμα τόσο στα έσοδα του ταμείου όσο και στη σχέση μετόχων-μερισματούχων. Σήμερα η σχέση είναι 2,2 προς 1 για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ 0,92 προς 1,γεγονός που διαμορφώνει τη συνολική σχέση σε 1,4 προς 1.
*Πραγματοποιήθηκε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους στο πλαισιο «κοινωνικής πολιτικής». Για παράδειγμα αστυφύλακας λάμβανε μέρισμα ταγματάρχη και με την «κοινωνική πολιτική» αυξήθηκε σε αντίστοιχο υποστρατήγου.
Το ΜΤΣ έχει χάσει πολλά και από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του. Τη πενταετία 1995-2000 εκποιήθηκε ακίνητη περιουσία 44,5 εκατομμυρίων ευρώ και ρευστοποιήθηκαν μετοχές 50 εκατομμυρίων ευρώ.