Όχι μετατροπή του ΜΤΣ σε επικουρικό ταμείο.

ΑΝΕΑΕΔ και ΕΑΑΣ είναι  αντίθετες για τη μετατροπή του ΜΤΣ σε επικουρικό ταμείο και υπαγωγή του στο υπουργείο Εργασίας.Η ΑΝΕΑΕΔ και η ΕΑΑΣ εναντιώνονται στις προθέσεις της διοίκησης του ΜΤΣ για μετατροπή του σε επικουρικό ταμείο.
 Σε εκτενή γραπτή ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ Ε,Σαρτζετάκης,αναφέρετε σε  όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση εκπροσώπων συλλόγων/ενώσεων/συνδέσμων αλλά και λοιπών φορέων ΣΞ και ΣΑ, όπως επίσης και εκπροσώπους των ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ.

Ο λόγος της πρόσκλησης της ΕΑΑΣ ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις, αλλά και τον προγραμματισμό των ενεργειών της ΕΑΑΣ. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την πρόσκληση, ο στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων, για καθορισμό ενιαίας γραμμής στις μελλοντικές κινήσεις μας με κύρια θέματα προς ενημέρωση – συζήτηση :
          α.      Νομικό καθεστώς Ενώσεων Αποστράτων
          β.      Μ.Τ.Σ.
          γ.       Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ
          δ.       Α.Ο.Ο.Α, κ.τ.λ
        Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ στην ανακοίνωσή του     »παρά τις αγαθές προθέσεις του προέδρου της ΕΑΑΣ, η ενημέρωση περιορίστηκε μόνο στο ΜΤΣ για το οποίο ο Πρόεδρος του Μ.Τ.Σ προσπάθησε βασικά να μας προετοιμάσει για την μετατροπή του ΜΤΣ από μετοχικό σε επικουρικό,  με την  παράλληλη υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας και με ότι αυτό συνεπάγεται και προφανώς «αγνοεί» η «θέλει ο κύριος Πρόεδρος να αγνοεί» εφόσον, όπως ομολόγησε, δεν βλέπει κάτι το κακό σε αυτή την εξέλιξη., χωρίς να υπάρξει χρόνος για καμία άλλη συζήτηση».
Επιπλέον η ΑΝΕΑΕΔ θέτει και συγκεκριμένα ερωτήμα επί όσων υποστηρίζει η ΕΑΑΣ:
 
 
          α.      Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι προβλέπουν τα μνημόνια και ο εφαρμοστικός νόμος, αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη σχετική με αυτή κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, με τα αποσπασματικά δήθεν μέτρα διάσωσης του ΜΤΣ που ανέφερε, έδειξε ότι αγνοεί βασικά στοιχεία υπόστασης και λειτουργίας, τόσο ενός Μετοχικού Ταμείου, όσο και ενός επικουρικού ταμείου κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: ή ότι δεν είναι ενημερωμένος, ή ότι σκοπίμως παραπλάνησε τους παρισταμένους και προσπάθησε να θολώσει το τοπίο. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για το μέλλον του ΜΤΣ, αλλά και για τους δεκάδες χιλιάδες μετόχους και μερισματούχους που καταβάλουν επί δεκαετίες υψηλές κρατήσεις.
          β.      Το Μετοχικό Ταμείο εξ ορισμού δεν είναι Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης και υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται εργοδοτική εισφορά. Έχει κοινωνικούς και ανταποδοτικούς πόρους, ή θα μπορούσε να έχει ανταποδοτικά τέλη και επιχορηγήσεις για τις αμισθί υπηρεσίες των στρατιωτικών προς το κοινωνικό σύνολο και προς τρίτους. Η αναφορά σε εργοδοτική εισφορά σημαίνει αυτομάτως μετατροπή του ΜΤΣ σε επικουρικό.
          γ.       Σύμφωνα με τις σχετικές απαντήσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και των κ.κ. Μπεγλίτη και Κουτρουμάνη στη Βουλή, εξετάζεται ή και δρομολογείται, η ενοποίηση των Μετοχικών, η μετατροπή τους σε ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΔ και η μεταφορά της αρμοδιότητας-εποπτείας του στο Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με συγκεκριμένο έγγραφο της ΓΔΟΣΥ, προτείνεται η, χωρίς εξαίρεση, υπαγωγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων του ΥΠΕΘΑ (οι οποίοι νοούνται ως φορείς κοινωνικής ασφάλισης!), στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως ορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 45 έως 52 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α΄115). Τα αγνοούσε αυτά ο Πρόεδρος, λέγοντας παραπλανητικά πως η ΓΔΟΣΥ ρυθμίζει το θέμα της ενιαίας διοίκησης των πόρων και της αναλογικής κατανομής τους;
          δ.       Ποιο το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προτάσεων του Προέδρου του ΜΤΣ;  Η μετατροπή των Μετοχικών Ταμείων σε επικουρικά, η μεταβίβαση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας στο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, η ενσωμάτωση του ΕΚΟΕΜΣ στην επικουρική και η διάλυση των Μετοχικών Ταμείων. Σύμφωνα δε με τα μνημόνια 1 & 2 καθώς, θα εξαρτηθεί το ύψος της επικουρικής σύνταξης, ανάλογα με την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του νέου Ταμείου. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι σήμερα η Πολιτεία θα δώσει εργοδοτική εισφορά, ενώ χρωστάει σε άλλα Ταμεία πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων και ήδη συζητούνται σενάρια χρεοκοπίας;
          ε.       Ακούσαμε για πλάνο διάσωσης βάθους 5ετίας. Αλήθεια αγνοεί τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και που ρητά αναφέρει ότι τα Μετοχικά θα υπαχθούν στο Υπουργείο Εργασίας;
          στ.     Για μια ακόμη φορά ακούσαμε για ευθύνες που έφεραν το ΜΤΣ σε αυτό το σημείο κατάρρευσης. Δεν ακούσαμε όμως γιατί δεν αναλαμβάνει να εκτελέσει έστω μία ΕΔΕ και να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο! Τελικά είναι συκοφάντης ή συγκαλύπτει ατασθαλίες;