Η ΑΝΕΑΕΔ κατόρθωσε να συναντήσει τελικά την υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη.Δεν γνωρίζουμε αν χρησιμοποιήθηκε …ως “βύσμα” ο “ναύαρχος” Γ.Ροίδης,ο οποίος υείναι σήμερα στενός συνεργάτης της υπουργού,αλλά υπήρξε αξιωματικός του ΠΝ και υπασπιστής του Γ.Αρσένη και του Α.Τσοχατζοπουλου.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης; Η ΑΝΕΑΕΔ,υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της:
«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν το εργασιακό των αποστράτων στρατιωτικών.
Από την παρουσίαση των θέσεων των εκπροσώπων της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., η υπουργός αντελήφθη, κατανόησε και αποδέχθηκε τα παρακάτω:
Ø Οι στρατιωτικοί αποτελούν μια κοινωνική ομάδα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ένα εκ των βασικών σημείων διαφοροποίησής τους, έναντι οιασδήποτε άλλης κατηγορίας, είναι το γεγονός ότι ο εργασιακός τους βίος δεν διέπεται ούτε από την εργατική νομοθεσία, ούτε από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Κατά συνέπεια, τα πάσης φύσης θέματα που τους αφορούν, απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση.
Ø Οι αποτρεπτικοί για την εργασία των αποστράτων περιορισμοί, που ισχύουν από της ψήφισης του Νόμου 3865/2010:
o Δεν βοηθούν στη μείωση της ανεργίας των νεωτέρων, καθόσον κατά τεκμήριο οι θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν οι απόστρατοι είναι: είτε θέσεις που απαιτούν τις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία τους, είτε επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες μάλιστα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε νεωτέρους.
o Έχουν σαν συνέπεια την ενθάρρυνση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την απώλεια εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε. και E.T.A.A.), εισφορών που μάλιστα στην πλειονότητα τους δεν είναι και ανταποδοτικές για τους ασφαλισμένους, λόγω μη συμπληρώσεως των ελαχίστων ετών ασφάλισης και φόρων προς το Κράτος (Φ.Π.Α. και εισοδήματος) κλπ.
Επειδή τα ως άνω ζητήματα είναι αρμοδιότητας του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Κουτρυμάνη, η κα Κατσέλη δήλωσε πως θα συζητήσει το όλο θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό και θα προτείνει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας επί του θέματος με τη συμμετοχή μας, για την εξέταση του θέματος και την προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης».