Σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη καταβολή του μερίσματος από το ΜΤΣ,υπέβαλε με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΜΤΣ η ΑΚΙΣ.
Πριν από τις προτάσεις όμως με την επιστολή της η ΑΚΙΣ:
•Απορρίπτει ως απαράδεκτη, ανάλγητη και καταστροφική για τους οικονομικά εξαθλιωμένους απόστρατους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε σκέψη για παραπέρα μείωση του ήδη μειωμένου στα όρια της πείνας μερίσματος.
• Συνιστά στον πρόεδρο του ΜΤΣ αντί να επεξεργάζεται προτάσεις μείωσης των εξόδων του ταμείου με δραστική περικοπή ή και πλήρη κατάργηση του μερίσματος, να κινηθεί προς τη λύση υλοποίησης θεσμικών ,διαχειριστικών και οργανωτικών μέτρων για αύξηση των εσόδων του , τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και προωθώντας τα μέτρα εξυγίανσης που ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των αποστράτων στο Πολεμικό Μουσείο την 30 Μαρτίου 2011 ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΣ.
•Προτρέπει τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ πριν ή συνηγορήσει με οποιαδήποτε απόφαση που ήθελε προκριθεί από το συμβούλιό σας, να κοινοποιήσει μέσω διαδικτύου τις εισηγήσεις του ΜΤΣ και αναλογιζόμενος τις τεράστιες και ιστορικές ευθύνες που έχει τις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές, να συγκαλέσει ΑΜΕΣΩΣ στο Πολεμικό Μουσείο συγκέντρωση των μελών όπου μετά από οργανωμένη ενημέρωση-συζήτηση, να διαμορφωθεί η από κοινού τελική του πρόταση προς το ΜΤΣ.
•Εισηγείται στον κ. Β! Υπαρχηγό του ΓΕΣ και τα λοιπά εν ενεργεία μέλη του συμβουλίου σας όπως συναισθανόμενα πλήρως την ευθύνη τους για την υπεράσπιση και εξασφάλιση των μελλοντικών οικονομικών συμφερόντων των εν ενεργεία στελεχών του Στρατού και αναλογιζόμενα την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνουν, να εγκύψουν στο θέμα και αφού ενημερωθούν σε βάθος για τις προτάσεις του ΜΤΣ και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτές έχουν τόσο για τα εν ενεργεία όσο και τα εν αποστρατεία στελέχη του ΣΞ και πριν ή συμφωνήσουν με οποιαδήποτε πρόταση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση τόσο του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όσο και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την κατεύθυνση λήψης ουσιαστικών μέτρων και των αναγκαίων και επιβεβλημένων πολιτικών αποφάσεων για την οριστική επίλυση του θέματος.
Οι προτάσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του ΜΤΣ , οι οποίες εκφράζουν και την συντριπτική πλειοψηφία των Στελεχών του ΣΞ, είναι:
1ον. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35 ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.
2ον Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου 1911/1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το Υ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίηση του νόμου προεδρικού διατάγματος το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεώτερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί 20ετία και πλέον.( Υπόψη ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη «Περί Μετοχικών Ταμείων» της εταιρείας Deloitte ,Μάρτιος 2010,τα συμπεράσματα της οποίας πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του Υ.ΠΡ.ΠΟ να καλύπτει τη διαφορά που δημιουργείται από τα έσοδα-παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ μέλη είναι τεράστιο και υπολογιζόταν το Μάρτιο του 2010 στα 700.000.000 ευρώ).
3ον Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).
4ον. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων.
5ον. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου .
6ον Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΒΟΕΑ) και έναρξη ΑΜΕΣΗΣ καταβολής του.
7ο Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο εντός της Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρου του ΜΤΣ
8ον Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού πολιτικού προσωπικού όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα.
9ον. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα καθ’ οιονδήποτε τρόπο .