Δημόσια υγεία και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Του ΝΙΚΟΥ ΤΖΟΒΛΑ
Μέλος της γραμματείας ΚΕΘΑ

Είναι πλέον γνωστή η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία ως προς την λειτουργία τους και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Η στείρες κυβερνητικές πολιτικές που αφορούσαν την δημόσια υγεία, τα συμφέροντα των προμηθευτριών εταιριών σε συνεργασία με ορισμένες συντεχνίες και, με την «κάλυψη» δημόσιων λειτουργών οδήγησαν στην σημερινή τραγική κατάσταση. Το υψηλό κόστος στην υγεία του δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχάνων του φαρμάκου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού.

Σήμερα η κυβέρνηση επικαλείται το «νοικοκύρεμα» και τον εξορθολογισμό για να δικαιολογήσει την κατάργηση σε ότι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τις παροχές στους ασφαλισμένους. Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υλικά, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά και η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 600 εκατ. Ευρώ ενώ κατά 168 εκατ. Ευρώ μειώθηκε και η χρηματοδότηση για την πρόνοια.
Με το νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που θεσμοθετήθηκε θα αποκτήσουμε ενιαίο κανονισμό παροχών με ένα «ελάχιστο πακέτο» για τα λαϊκά στρώματα και αγορά από εκεί και πέρα των απαραίτητων υπηρεσιών από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Εδώ ανοίγει ένα ακόμα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι που οι ασφαλισμένοι σπρώχνονται στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν κάποιες βασικές παροχές που δικαιωματικά θα έπρεπε να τις έχουν δωρεάν από το κράτος.

Στην ίδια λογική κινείται η κυβερνητική πολιτική και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ήδη έχει αποτύχει με την επιλογή της να κλείσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης (ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ!). Η υποβάθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων συνεχίζεται αφού είναι υπερχρεωμένα κάτι που συνέβη με την ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε και στα δημόσια νοσοκομεία. Οι έλληνες στρατιωτικοί δοκιμάζονται και στο ζήτημα της υγείας αφού στην περιοχή του Έβρου απευθύνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανακαλύπτοντας έναν νέο «θαυμαστό κόσμο» της περίθαλψης. Τα υπόλοιπα στρ. Νοσοκομεία οδηγούνται σε μαρασμό από έλλειψη πιστώσεων κατά συνέπεια σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες περίθαλψης.

Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ακολουθεί επίσης κατά τον ίδιο τρόπο την υποβάθμιση αυτή. Οι κρατικές πιστώσεις είναι μηδενικές, του οφείλονται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που και αυτό με την σειρά του οφείλει 93 εκατ. Ευρώ. Είναι σχεδόν επίσης άγνωστο το κόστος λειτουργίας του ενώ δεν υπάρχουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επειδή τίποτα δεν είναι «τυχαίο» και η τραγική κατάσταση λειτουργίας του ΝΝΑ έρχεται να «δέσει» με τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ή μέτρα «εξυγίανσης», τούτο έχει να κάνει στην ουσία με το να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας για να πληρώνουμε:
• πέντε (5,00 ) ευρώ για κάθε επίσκεψη σε γιατρό
• τις170 και πλέον εργαστηριακές εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία
• την διαφορά νοσηλίων και εξόδων χειρουργικών επεμβάσεων.
• αυξημένες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αποστράτων – συνταξιούχων και των μελών των οικογενειών τους.
• τα 1000 και πλέον φάρμακα που είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης
Και ….είναι μακρύς ο κατάλογος….

Άγνωστη είναι η τύχη του ΝΝΑ αφού δεν αναγνωρίζεται (δυστυχώς και από την φυσική ηγεσία του ΓΕΝ) ως ένα αμιγώς στρατιωτικό νοσοκομείο που ανοικοδομήθηκε, εξοπλίστηκε και εκσυγχρονίζεται, εδώ και 62 χρόνια, με χρήματα (από τις κρατήσεις) των ε.ε και ε.α συναδέλφων.

Επιβάλλεται σε όλους μας να μην πιστέψουμε τις όποιες διαβεβαιώσεις της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για την δήθεν αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΝΝΑ μα και των υπόλοιπων στρατιωτικών νοσοκομείων. Καμία συναίνεση σε αυτήν την πολιτική που κάνει τις υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας ακόμη περισσότερο ένα απρόσιτο αγαθό. Είναι ανάγκη για πάλη στην διεκδίκηση ενός δωρεάν συστήματος Υγείας.