Απόστρατος της Αεροπορίας δικάζεται στη Γαλλία για μεταφορά 3 τόνων κοκαΐνης! Τι είπαν στο δικαστήριο

Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Σωκράτη Βάση, απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, να βρεθεί καπετάνιος σε ένα πλοίο φορτωμένο με τρεις τόνους κοκαΐνης; Το ερώτημα θέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , καθώς αυτό κυριάρχησε  χθες στο κακουργιοδικείο στη γαλλική πόλη Rennes, όπου δικάζεται η υπόθεση.

Το δικαστήριο ασχολείται με την υπόθεση του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Τζούνιορ». Ενός πλοίου, που είχε πέσει στα δίχτυα των γαλλικών διωκτικών αρχών το 2008, στα ανοιχτά του Κόλπου της Γουινέας…

Ο κατηγορούμενος, 59 ετών, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι, καλοχτενισμένα μαλλιά και παρακολουθούσε ανέκφραστος. Ήταν μηχανικός στην Πολεμική Αεροπορία και αργότερα υποψήφιος βουλευτής στο παρελθόν, όπως επισημαίνουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο δικαστήριο ακούστηκε ότι είχε μια καλή παιδική ηλικία, μεγάλωσε σε μια οικογένεια πολύ δεμένη, είχε μια αψεγάδιαστη στρατιωτική καριέρα,  μια καλή συνταξιοδότηση στα 48 του χρόνια με 2.200 ευρώ το μήνα, εισόδημα που συμπλήρωνε ως σύμβουλος στην αεροναυτιλία… Ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και με μια κινητή καντίνα στον Πειραιά, ενασχόληση που τον έφερε πιο κοντά στη ναυτική κοινότητα του λιμανιού.
 
Το 2007 ο Ιωάννης Ζωγόπουλος, ο οποίος δικάζεται ερήμην ως ένας από τους «εγκεφαλους» του δικτύου λαθρεμπορίας κοκαΐνης, του πρότεινε -μέσω φίλου του- να εργαστεί ως μηχανικός σε ένα από τα πλοία του. «Δέχτηκα, ήταν κάτι που γνώριζα» είπε στο δικαστήριο. «Δεν είναι κάτι περίπλοκο, είναι κάτι που γνωρίζω να κάνω».

Ο Ζωγόπουλος, όμως, τον είχε εφοδιάσει με πλαστή άδεια. Κάτι που διαπίστωσε η γαλλική ακτοφυλακή, στις 7 Φεβρουαρίου του 2008, όταν εντόπισε το «Τζούνιορ», στο οποίο ο απόστρατος μηχανικός της αεροπορίας ήταν καπετάνιος. Όταν εντοπίστηκε το πλοίο (που είναι νηολογημένο στον Παναμά) δεν είχε σημαία, τα πιστοποιητικά του δεν ίσχυαν και το ημερολόγιό του δεν είχε ενημερωθεί για αρκετές εβδομάδες.

«Ο θείος μου ήταν υπόδειγμα, πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε γιατί τον κατηγορούσαν. Ήταν πάντα ευγενικός, γενναιόδωρος και αγαθός, ίσως γι’ αυτό να βρίσκεται τώρα εδώ», κατέθεσε η ανιψιά του.
 
Η αδελφή του κατέθεσε: «Ήθελε να δουλέψει ως μηχανικός, κάτι που φαίνεται πολύ λογικό. Αλλά γιατί ήταν καπετάνιος, μου διαφεύγει». Στην πραγματικότητα, είπε η ίδια, «ο αδελφός μου είναι αφελής, πραγματικά ένας ηλίθιος, ένα μεγάλο παιδί. Βρέθηκε αντιμέτωπος με αλεπούδες, που βρήκαν ένα περιστέρι. Ήταν ακριβώς ο καπετάνιος που χρειάζονταν», τόνισε, η οποία εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια τον ρώτησε όταν έμαθε ότι θα πάει στην Αφρική: «Έχετε ελέγξει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Μου είπε: «Είναι πολύ καλοί άνθρωποι»»…

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 12: από την Ελλάδα, την Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα και το δικαστήριο αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.


Γαλλικό Πρακτορείο / εφημ. Le Télégramme