Ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ιντλίμπ

Να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν Βέλγιο, Γερμανία και Κουβέιτ. Αντικείμενο, η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, με επίκεντρο το Ιντλίμπ.

Οι συριακές δυνάμεις και οι ρώσοι σύμμαχοί τους έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της επαρχίας της Ιντλίμπ από τα τέλη Απριλίου. Εκφράζονται μάλιστα ανησυχίες ότι επίκειται επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό η Δαμασκός να ανακτήσει τον έλεγχό της.

Την Παρασκευή η Ρωσία εναντιώθηκε στο να υιοθετηθεί κοινή θέση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τότε είχε γίνει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που ζήτησαν οι ίδιες τρεις χώρες. Μετά τη συζήτηση, 11 χώρες έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας και της Ρωσίας βομβαρδίζουν το νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Tο ίδιο και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας. Τις περιοχές αυτές ελέγχει ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν υποστεί πλήγματα και πολλά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Νοσοκομείο που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς

Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα ανακοίνωσαν την σύναψη συμφωνίας. Η συμφωνία αφορούσε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ.

Η συμφωνία υποτίθεται θα διαχώριζε τις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης από εκείνες που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Κατά τον ΟΗΕ, από τα τέλη Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ και τη Χάμας έτρεψαν σε φυγή περίπου 180.000 κατοίκους. Η συντριπτική πλειοψηφίας τους προσέφυγε σε βορειότερες περιοχές.