Ζελένσκι: Θέμα χρόνου ο πλήρης έλεγχος πυρός στην Κριμαία και την γύρω θαλάσσια περιοχή

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην διεθνή «Πλατφόρμα για την Κριμαία» που διεξάγεται στην Πράγα, υποστήριξε πως είναι θέμα χρόνου ο πλήρης έλεγχος πυρός στην χερσόνησο και την γύρω θαλάσσια περιοχή.

«Ήταν ένα σύνηθες επιχείρημα για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο όταν αναφέρονταν στην Κριμαία, ότι η πλήρης απελευθέρωση του εδάφους μας είναι υποτίθεται ανέφικτη. Ο ρωσικός έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα και η παρουσία του στόλου των κατακτητών δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι η κυριαρχία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα είναι υποτίθεται ανυπέρβλητη«, είπε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο αυτή η ψευδαίσθηση έχει αρχίσει – κατά τον Ουκρανό πρόεδρο – να λιώνει.

«Ο ρωσικός ναυτικός στόλος δεν μπορεί πλέον να επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και σταδιακά φεύγει από την Κριμαία. Αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα. Ο Ρώσος ηγέτης αναγκάστηκε πρόσφατα να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας βάσης για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ή μάλλον για τα απομεινάρια του, στα κατεχόμενα εδάφη της Γεωργίας… όσο το δυνατόν πιο μακριά από ουκρανικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας. Αλλά θα τα πάμε οπουδήποτε», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ασφαλής βάση ή αξιόπιστη υλικοτεχνική οδός για τους Ρώσους στην Κριμαία και στα κατεχόμενα τμήματα της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών του Αζόφ.

Πηγή: Με πληροφορίες από pravda.com.ua