Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε σήμερα να ελεγχθούν όλα τα καταφύγια, μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων σε δρόμο του Κιέβου, επειδή δεν κατάφεραν να μπουν σε ένα κλειστό καταφύγιο κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην πρωτεύουσα.
Ένα κοριτσάκι 9 ετών, η μητέρα του και μια άλλη γυναίκα σκοτώθηκαν από θραύσματα που έπεσαν από τον ουρανό όταν έτρεξαν στο καταφύγιο αλλά το βρήκαν κλειδωμένο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε κατακραυγή και ο Ζελένσκι άσκησε δριμεία κριτική, με στόχο, κατά τα φαινόμενα, τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έχει συγκρουστεί με τον πρόεδρο και στο παρελθόν.
Ο Ζελένσκι είπε ότι διέταξε τον υπουργό Στρατηγικής Βιομηχανίας και τον υπουργό Εσωτερικών να κάνουν «πλήρη έλεγχο των καταφυγίων». Την Πέμπτη επισήμανε ότι τα καταφύγια «πρέπει να είναι προσβάσιμα», διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη των τοπικών αρχών.
Ο Κλίτσκο παραδέχτηκε σήμερα ότι φέρει κάποια ευθύνη, όμως υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι, ιδίως οι σύμμαχοι του προέδρου. Οι δαπάνες για τα καταφύγια στις συνοικίες του Κιέβου, στις περισσότερες από τις οποίες ηγούνται μέλη του κόμματος του Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού» ήταν «εξαιρετικά ανεπαρκείς» και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική διοίκηση της πόλης διοικείται από ένα πρόσωπο διορισμένο από τον πρόεδρο. Πρόσθεσε ότι μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση των επικεφαλής των συνοικιών αφού επανεξεταστούν οι δαπάνες για τη συντήρηση των καταφυγίων.
«Οι συνοικίες της πρωτεύουσας δεν είναι ξεχωριστά πριγκιπάτα όπου μπορείς να κυκλοφορείς φορώντας τα λευκά γάντια σου και να παραμελείς τα καθήκοντά σου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχθεί τυχόν «σαμποτάζ».
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ζελένσκι είχε κατηγορήσει τον Κλίτσκο ότι δεν κάνει καλή δουλειά στην οργάνωση καταφυγίων για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στα σπίτια τους.
Η Ουκρανία είναι «αδύνατον» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος
Ο Ζελέσνκι δήλωσε, επίσης, σήμερα ότι γνωρίζει πως θα είναι «αδύνατο» για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην χώρα του.
Ο Ζελέσνκι πιέζει για να γίνει η Ουκρανία μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας αλλά οι σύμμαχοι είναι διχασμένοι για το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό. Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν για οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την συμμαχία στον πόλεμο με την Ρωσία.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Εσθονό πρόεδρο Άλαρ Καρίς, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμμετοχή στην συμμαχία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο.
«Είμαστε όμως σώφρονες άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εμπλέξουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ στον πόλεμο» δήλωσε ο Ζελέσνκι. «Και αυτός είναι ο λόγος που καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ όσο αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Όχι επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε, αλλά επειδή είναι αδύνατον».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters