Καταπέλτης κατά της Ρωσίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη χώρα του, ξεκινώντας τον πόλεμο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να δράσει «αμέσως» απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται όπως είπε από τη Ρωσία στη χώρα του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης η Ρωσία να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μεταρρυθμισεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε «το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν « με το ζόρι εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά τις απειλές από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά η έλλειψη υποστήριξης από τις χώρες της Συμμαχίας αναγκάζει τη χώρα να αναζητήσει άλλες εγγυήσεις ασφαλείας.
«Ένταξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε ακόμα και αύριο. Ακόμα κι αν η μη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους όρους της Ρωσίας. Δεν το κρύβουμε αυτό», είπε ο Ζελένσκι.
«Ή να αποπέμψετε τη Ρωσία ή να διαλυθείτε»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.
Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.
Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.
Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.
«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».
Καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα
Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.
Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.
Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.
Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο
Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters