Ζελένσκι σε Ρώσους πολίτες: «Ο Πούτιν σας στέλνει στον θάνατο και το ξέρει»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος άμεσα σε Ρώσους πολίτες χθες το βράδυ, τους είπε ότι ο πρόεδρός τους στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στο θάνατο».

«Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά, καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν.

«Θα σας φερθούν με πολιτισμένο τρόπο…κανείς δεν θα γνωρίζει τις συνθήκες της παράδοσής σας», είπε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, αντέδρασε στις δηλώσεις του Κρεμλίνου για την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων , χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως απαράδεκτες» και το Κίεβο δεν θα εκφοβιστεί από αυτές.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχουν αναφερθεί στην επιλογή της χρήσης πυρηνικών όπλων in extremis.

«Οι ανεύθυνες δηλώσεις του Πούτιν και του Λαβρόφ για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτες», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει. Καλούμε τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα, να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία πως τέτοιες ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters