Ζελένσκι σε G7: «Να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα με την Λευκορωσία – Δώστε μας αντιαεροπορικά όπλα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να σταματήσουν τη Ρωσία.

Μιλώντας μια ημέρα μετά την πτώση πυραύλων σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, ο Ζελένσκι ζήτησε νέες σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στην εικονική συνάντηση των ηγετών της G7, ζήτησε επίσης να υποστηριχθεί η ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Λουκασένκο για την συμμετοχή της χώρας του στην «ειδική επιχείρηση» των ρωσικών δυνάμεων.

«Πρέπει να απαντήσουμε συμμετρικά στη ρωσική απειλή: όταν η Ρωσία επιτίθεται στον ενεργειακό τομέα και την ενεργειακή σταθερότητα των χωρών μας, πρέπει να μπλοκάρουμε τον ενεργειακό της τομέα με κυρώσεις, να σπάσουμε τη σταθερότητα των ρωσικών εσόδων από εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε το προφανές γεγονός: δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον ηγέτη της Ρωσίας, ο οποίος δεν έχει μέλλον. Οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν με άλλον αρχηγό της Ρωσίας, ο οποίος θα συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τώρα ένα άτομο εμποδίζει την ειρήνη – και αυτό το άτομο βρίσκεται στη Μόσχα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο λέει πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο της G7

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως έχει περιορισμένες προσδοκίες για τη σημερινή διαδικτυακή σύνοδο των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στην οποία μίλησε και ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Το κλίμα πριν από αυτήν τη σύνοδο είναι πολύ σαφές και πολύ προβλέψιμο. Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε επίσης πως η Ρωσία «θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει» στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Reuters / Interfax / Φωτογραφία Reuters