Ζελένσκι: «Πρώτη κατάρριψη ρωσικών πυραύλων από F-16» – Τι είπε για τον νέο ουκρανικό βαλλιστικό πύραυλο και το Κουρσκ

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε σήμερα ότι για πρώτη φορά τα δυτικά μαχητικά F-16 χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαζικής ρωσικής επίθεσης σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Ukraine 2024 – Independence» στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Δεν έχουμε μιλήσει πολύ για τα F-16, αλλά χάρη σε αυτά καταρρίψαμε χθες μερικούς ρωσικούς πυραύλους».

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο για την Ουκρανία. Την επιτυχημένη δοκιμή του πρώτου εγχώρια κατασκευασμένου βαλλιστικού πυραύλου. Δεν έδωσε καμία παραπάνω λεπτομέρεια για τον πύραυλο ή την δοκιμή, ωστόσο τόνισε ότι η Ουκρανία εργάζεται για να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας.

Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε με επιτυχία μια νέα κατηγορία όπλων, τον ουκρανικό πύραυλο-drone «Palianytsia» για πρώτη φορά.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

«Το Κουρσκ είναι μέρος του σχεδίου νίκης της Ουκρανίας» 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η επιχείρηση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είναι ένα από τα σημεία του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας και «συνδέεται» με τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας στενός κύκλος ανθρώπων γνώριζε γι ‘αυτήν «και για αυτό ήταν επιτυχής».

Αν και όπως δήλωσε η επιχείρηση στο Κουρσκ έχει επιτύχει κάποιους από τους στόχους της, «υπάρχουν κάποιοι στόχοι για τους οποίους δεν μπορώ να μιλήσω δημόσια».

Η επιχείρηση στο Κουρσκ, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, κατάφερε να σταματήσει την κατοχή του Χαρκόβου και την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων προς τις περιφέρειες Σούμι και Τσερνίχιβ. «Επιπλέον, νίκησε έναν σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων».

Πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία , στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters