Ζελένσκι: Παραδέχθηκε ότι θέλει να αντικαταστήσει τον Στρατηγό Ζαλούζνι – «Είναι μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να αντικαθιστά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

Οι φήμες περί αντικατάστασης του Ζαλούζνι προκάλεσαν ταραχή στο εσωτερικό της Ουκρανίας, καθώς ο στρατηγός είναι αρκετά δημοφιλής, όχι μόνο στις τάξεις του στρατού, αλλά και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Αρχηγός των ΕΔ εκπροσωπούσε την προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, κερδίζοντας προβολή και συμπάθεια στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας του.

Μιλώντας την Κυριακή στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI, ο Ζελένσκι είπε πως σκέφτεται έναν «ολικό ανασχηματισμό» των αξιωματούχων, που δεν αφορά μόνο τον τομέα του στρατού και μόνο ένα άτομο.

«Πράγματι σκέφτομαι αυτήν την αντικατάσταση. Είναι υπό εξέταση ολόκληρη η ηγεσία της χώρας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανοί στρατιώτες που μίλησαν στο Reuters είναι επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι.

Μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι το 72% των Ουκρανών θα έβλεπε αρνητικά την απόλυση του Ζαλούζνι, με μόνο το 2% να τη βλέπει θετικά.
Mε πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters