Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο Κουρσκ – «Συλλάβαμε 100 Ρώσους αιχμαλώτους» [vid]

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας (14.8.2024).

Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.

«Συνάντηση για την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ. Συζητήσαμε βασικά θέματα: ασφάλεια, ανθρωπιστική βοήθεια και, εάν χρειαστεί, δημιουργία γραφείων στρατιωτικών διοικητών.

Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις ζωές των ανθρώπων της στις παραμεθόριες κοινότητες, ενώ παράλληλα κάνει ενεργά βήματα στο ρωσικό έδαφος. Οι δυνάμεις μας τηρούν αυστηρά τις απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων και του ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία δημιουργεί μια «ζώνη ασφαλείας» στη ρωσική περιοχή Κουρσκ και σχεδιάζει να οργανώσει διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης για τους αμάχους που θέλουν να πάνε είτε στη Ρωσία είτε στην Ουκρανία, δήλωσε μετά από την σύσκεψη υπό τον Ζελένσκι η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η ίδια πρόσθεσε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει επίσης την πρόσβαση στην περιοχή για διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ασκούν πίεση.

«Δικαίωμα της Ουκρανίας η επιχείρηση στο Κουρσκ»

Από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι σαφές ότι μπορούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στο Κουρσκ», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στις διάφορες επιχειρήσεις και προσωπικά τους εύχομαι επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ